Redovno konzumiranje morskih plodova smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Gambori sadrže cink, jod i selen koji je dobar za imuni sistem i optimalan rad štitne žlezde. Imaju malo masnoća, visok nivo vitamina B12 i samo 100 kalorija na 100 grama. Idealni su za vreme posta, ali i za sve one koji se hrane zdravo. Lako se i brzo pripremaju, a veoma su ukusni.
Srećna republika vam donosi osnovni recept za pripremu gambora koje možete da kombinujete sa testeninom ili pirinčem.
Sastojci:
- kašika i po maslinovog ulja
- 500 g očišćenih gambora
- 6 čena sitno seckanog belog luka
- pola kašičice tucane, ljute paprike
- 3 kašike limunovog soka
- so, biber i začini po ukusu
- 100 g seckanog peršuna
Priprema:
U zagrejani tiganj sipajte maslinovo ulje, sačekajte da se dobro zagreje u ubacite gambore da se dinstaju. Posolite, pobiberite i dodajte začine po želji. Kada su gambori polugotovi dodajte sitno seckan beli luk i tucanu papriku, pa na minut proprižite sve zajedno. Dodajte mešavinu soka od limuna i pola mere peršuna i prodinstajte još minut, dva. Probajte da li je slano, pa pospite ostatak peršuna. Možete ih jesti samostalno ili kombinovati sa kuvanim pirinčem ili testeninom.
Prijatno!
Komentari (0)