Psihologija

On je izmislio prvi mobilni, a sad ima ŠOKANTNU PORUKU ZA SVE LJUDE NA PLANETI! Nikada nije ni pretpostavio da će se OVO dogoditi!

Čuveni istraživač Martin Kuper gostovao je u emisiji "BBC doručak", gde je otkrio svoje mišljenje o funkcionisanju savremenog čoveka.

01.07.2022 19:00

On je izmislio prvi mobilni, a sad ima ŠOKANTNU PORUKU ZA SVE LJUDE NA PLANETI! Nikada nije ni pretpostavio da će se OVO dogoditi!
Printscreen/Instagram/shiftdeletenet

Da li biste mogli da zamislite život bez mobilnog telefona? I da li se često zapitate kako ste uopšte pre pojave tog malog aparata funkcionisali i da li vam je život sada sa njim bolji ili ne? Odgovor na ta pitanja možda bi mogao da da i jedan od pronalazača mobilnog telefonskog aparata. 

Za bežičnu komunikaciju prvi put se čulo u prošlom veku sedamdesetih godina, kada je prvi takav telefon (ručni i prenosivi), izumeo Martin Kuper, inženjer iz Čikaga. Iako je ta spravica ljudima otvorila mnoge nove vidike i uspostavila veliku mrežu komunikacija u svetu, posledice njenog korišćenja se tek sada osećaju.

Iako je na početku svoje karijere drugačije mislio i bio optimističan predstavljajući svetu svoje otkriće, Kuper sada misli da je korišćenje telefona postalo potpuno besmisleno, tvrdeći da ljudi treba da ograniče korišćenje te sprave i okrenu se drugačijem načinu života.  

Tokom emisije "BBC doručak", Kuper je otkrio da je on telefon koristi svega pet odsto svog vremena, pa čak i manje od toga. U šaljivom tonu, kada ga je voditeljka Džejn Mekabin pitala šta bi poručio nekome poput nje, budući da je ona na telefonu više od pet sati, čuveni inženjer je imao nikad jasniju poruku.  

- Stvarno? Stvarno provodiš pet sati dnevno na telefonu? Nabavi život - jasno je istakao Kuper. 

Pronalazač koji uveliko gazi desetu deceniju života diplomirao je na Tehnološkom institutu u Ilinoisu 1950, godine, a magistrirao elektrotehniku sedam godina kasnije. Prvi posao dobio je u Teletip korporaciji da bi 1954. prešao u "Motorolu" gde je dve decenije kasnije izumeo prvi bežični telefon. Kada je tražio način da ga napravi razmišljao je o tome kako bi on trebalo da izgleda.

- Dovoljno mali da ga stavite u džep, a dovoljno veliki da dotakne i uši i usta - otkrio je istraživač kako je razmišljao u eri nastanka prvog bežičnog telefonskog uređaja.  

Za taj izum mu je sa timom saradnika bilo potrebno tri meseca da ga napravi, a kompanija je u projekat uložila 100 miliona dolara. Tadašnji Motorolin telefon trebalo je da se puni 10 sati, a baterija je trajala 25 minuta. Bio je dugačak čak 25 cm i nazvan je "telefon cigla“.  

Kompanija "Motorola" je imala zavidne uspehe sa Kuperom i bio je kadar kog su želeli da zadrže, što se pokazalo, jer je u kompaniji ostao skoro tri decenije. Naravno, u svojoj struci je napredovao i dospeo do potpredsednika i korporativnog direktora za istraživanje i razvoj. Njegova stručnost je pomogla kompaniji da razvije i neke druge projekte, te je on radio i na osmišljavanju pejdžera i ručnih satova.

Njegova životna saputnica Arlin Haris je takođe istraživač, a nakon što su otišli iz svoje zajedničke firme „Motorola“ osnovali su sopstvenu kompaniju za mobilne telefone.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)