Psihologija

NIKAKO NE IGNORIŠITE prvih 10 znakova da ste alkoholičar!

Otkrivamo vam prve znake alkoholizma koji bi trebalo da posluže kao prvi oblici upozorenja i poziv za promenu stila života.

24.06.2022 20:00

NIKAKO NE IGNORIŠITE prvih 10 znakova da ste alkoholičar!
shutterstock.com

Ukoliko vam se ikada desilo da vam okolina skrene pažnju na unos alkohola, verovatno ćete sebi postaviti pitanje koliko zapravo pijete i šta je to tačno previše alkohola. Neki će takve opaske smatrati beznačajnim, dok će se drugi pak odlučiti da povedu računa o alkoholu koji konzumiraju, kako im takvo ponašanje ne bi prešlo u rutinu tokom dužeg vremenskog perioda. Portal Srećna Republika vam predstavlja 10 ranih znakova alkoholizma koje nikada ne treba zanemariti:

1. Vaš društveni život se vrti oko alkohola

Češće izlazite sa ljudima koji vole da piju ili ostejete kod kuće da uživate u alkoholu, umesto da se družite sa ljudima koji mu nisu skloni. Ovakvo ponašanje bi moglo da znači da se vaš društveni život vrti oko konzumiranja alkohola i na to bi pod hitno trebalo da obratite pažnju.

2. “Zagrevate” se za izlazak

Smatrate da na ovaj način stičete prednost u pripitosti, te se na taj način brže opuštate i bolje zabavljate. Pored toga, štedite novac, jer za cenu jednog pića u nekom lokalu možete da popijete nekoliko njih kod kuće. Kada počnete da smišljate ovakve izgovore, znajte da je krajnje vreme da se pozabavite svojim problemom.

3. Pribegavate kreativnoj matematici kad brojite pića

Ne računate pića koja ste popili pre izlaska, jer su sigurno već isparila, ili ona koja ste popili pre jela, jer je hrana upila sav taj alkohol. Ukoliko se oslanjate na ovakve kalkulacije koje sam pospešuju zavisničko ponašanje, znajte da je vreme za promenu.

4. Alternativna definicija pića

Naravno, stoji to da se alkoholna pića razlikuju po procentu alkohola koji sadrže, te sa jedne strane imate pivo i vino, kao “lakše” oblike alkohola, a sa druge strane žestinu, poput votke ili viskija, kod kojih je koncentracija alkohola znatno veća. Ipak, ako odlučite da se kao unos alkohola računa samo konzumiranje žestokih pića, te se vi odlučite da se prebacite samo na “lakši alkohol”, vremenom ćete primetiti da pijete količinski više, te bi i efekti pojačanog unosa alkohola mogli biti isti. Povucite ručnu i zapitajte se šta vam je činiti.

5. Brinete da ćete ostati bez alkohola

Neke zemlje imaju stroge zakone koje ograničavaju prodaju alkohola do određenog doba dana i te restrikcije uglavnom važe za kasne večernje časove. Takođe, prodaja alkohol maloletnicima je skoro svuda zabranjena. Ukoliko ste primetili da žurite u prodavnicu da se snabdete pre nego što oni “stave katanac” na prodaju pića ili kupujete više za svaki slučaj, znajte da je vreme da reagujete.

6. Čudite se kad neko ne popije sve iz flaše

Začuđeno gledate osobe koje mogu da popiju pola čaše vina ili da sipaju sebi samo jednu čašicu žestine i da flašu vrate nazad u ormarić. Nije vam jasno kako neko može tek tako da ograniči unos nečega što je tako dobro. Ovo su prvi, ali sigurni znaci zavisničkog načina razmišljanja, što znači da bi i vi trebalo da odložite flašu i čašu na neko vreme.

7. Nervira vas kad drugi sporo piju

Ljudi oko vas nisu još ni na pola čaše, a vi na vašoj već gledate dno i to vas strašno frustrira. Forsirate ih da piju više i brže, te im dolivate piće ili naručujuete novu turu čak i pre nego što dovrše svoja pića. Ovo je način da svoj problem učinite društveno prihvatljivim, jer niko ne želi da se ističe po tome što pije više od drugih. Ako primetite ovakvo ponašanje kod sebe, vreme je da se trgnete.

8. Čaša vam je glavni rekvizit na svim fotografijama

Istina je da slike mogu biti ovekovečene i van konteksta, ali ukoliko primećujete obrazac na svim vašim fotografijama, a on podrazumeva obavezno prisustvo čaše ili flaše u vašoj blizini, to znači da je došlo vreme za trežnjenje, piše portal yourtango.com

9. Brinete o sadržaju svoje kante za smeće

Hvata vas strah i sramota kada krenete da iznosite smeće, jer staklene flaše zveckaju, a to će sigurno privući pažnju vašeg komšiluka. Nalazite raznorazne načine da odložite prazne staklene boce, te tražite bilo koji kontejner koji je malo udaljeniji od vašeg doma, kako biste se tamo diskretno rešili svog smeća. Ukoliko pravite ovakve taktike kako biste sakrili od drugih svoj problem, onda je to prvi znak da bi trebalo isti i da rešite.

10. Vidite ono što biste želeli za sebe u bivšim zavisnicima

Možda ste čuli za nekoga ko se nedavno oporavio ili ste lično upoznali osobu koja vam je ispričala svoju priču o odvikavanju. Primećujete da su počeli da piju iz istih pobuda kao i vi ili je alkohol na njima ostavio slične ili čak i teže posledice. Ipak, vidite da su sad trezni, da imaju kontrolu nad svojim životom i da su srećni. Osećate da vam taj isti osećaj već neko vreme izmiče iz ruku i da ga alkohol ne može izazvati. Želite i vi tu istu sreću. Dobra stvar je da samo od vas i zavisi. Naoružajte se snagom volje i napred u promene!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)