Psihologija

KAKO PREŽIVETI DAN ZALJUBLJENIH AKO STE SOLO: Umesto kukanja nad sudbinom uz ove predloge nećete biti očajni! (FOTO)

Umesto osećaja bezvoljnosti postoji toliko drugih stvari koje možete da uradite tog dana.

08.02.2024 17:00

KAKO PREŽIVETI DAN ZALJUBLJENIH AKO STE SOLO: Umesto kukanja nad sudbinom uz ove predloge nećete biti očajni! (FOTO)
Pixabay.com

Dan zaljubljenih je sve bliže, pa nas sa svih strana zatrpavaju prizorima zaljubljenih parova. Kako se bliži 14. februar to su oni koji su trenutno bez partnera osećaju sve usamljenije. Za njih je Dan zaljubljenih posebno izazovan jer ih romantika koja se "oseća" u vazduhu samo još jedno podsećanje da nemaju partnera pored sebe. 

Međutim, kako objašnjavaju stručnjaci to nije razlog za padanje u očajanje i bezvoljnost, kao i kukanja nad sopstvenom sudbinom jer osećaj samoće koji je posebno izražen ovog dana može da se prebrodi.

Srećna republika vam otkriva 5 korisnih saveta kako da lakše preživite Dan zaljubljenih ako ste solo, odnosno trenutno bez ljubavnog partnera.

Pixabay.com

Najlakše je prepustiti se osećaju usamljenosti, umesto toga borite se za sebe

 

1. Prihvatite svoju situaciju

Prvi korak ka prevazilaženju osećaja samoće na Dan zaljubljenih je prihvatanje sopstvene situacije. Umesto da se fokusirate na nedostatak partnera, pokušajte da sebi priznate da je sasvim normalno povremeno biti sam i da to ne znači da niste vredni ljubavi i pažnje. Prihvatanjem svoje situacije može vam pomoći da se oslobodite stresa i pritiska koji dolazi sa osećajem usamljenosti.

2. Obradujte sebe

Umesto da čekate da vam neko drugi priredi iznenađenje, Dan zaljubljenih možete iskoristiti kao priliku da sami sebi priredite poseban dan. Razmazite sebe omiljenom hranom, knjigom ili filmom, posetite omiljeno mesto, čitajte, gledajte filmove... Ako ništa drugo te večeri otvorite flašu najskupljeg vina koje čuvate za posebne prilike i uživajte ugađajući sebi. 

Pixabay.com

Iskoristite priliku da izađete sa drugaricom i zabavite se

 

3. Povežite se sa voljenima

Iako se Dan zaljubljenih tradicionalno slavi sa partnerima, ako ste sami ovo može biti sjajna prilika da se povežete sa prijateljima i porodicom. Organizujte večeru sa prijateljima ili porodicom, podelite ljubav sa onima koje volite i koji vas vole. Čak i izlazak s drugaricom u provod može biti dobra opcija, ali izbegavajte lokale koji su namenjeni parovima i u kojima sve šljašti od srca i patetičnih izraza ljubavi. 

4. Pomozite drugima 

Pružanje pomoći drugima može biti izuzetno ispunjavajuće iskustvo, posebno kada se osećate usamljeno. Razmislite o volontiranju u lokalnoj zajednici ili pružanju pomoći nekome ko ima potrebu za tim. Osvrnite se oko sebe, niste vi jedini sami toliko ima usamljenih ljudi raznih godina koji se osećaju kao i vi. Možda možete da posetite onu finu bakicu sa trećeg sprata koja živi sama to će biti lepo iskustvo i za vas i za nju. 

Pixabay.com

Niste jedini bez partnera, sve je više usamljenih ljudi

 

5. Meditirajte

Konačno, Dan zaljubljenih može biti prilika da se posvetite samospoznaji i ličnom rastu. Razmislite o praktikovanju meditacije, joge ili introspekcije kako biste bolje upoznali sebe i radili na svojoj emocionalnoj dobrobiti. Samospoznaja može biti ključna za prevazilaženje usamljenosti i stvaranje dubljeg i autentičnijeg odnosa sa sobom ali i drugim ljudima. Sve ovo mogu biti ključni koraci ka stvaranju pozitivnog i ispunjavajućeg Dana zaljubljenih čak i kada ste sami odnosno bez ljubavnog partnera.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)