Psihologija

DA LI SE VI JAVLJATE PORODICI NA PUTOVANJU: Rezultati jedne studije pokazali interesantne činjenice o putnicima (FOTO)

Istraživanje je pokazalo da je svaki 4. ispitanik uvek u kontaktu sa najbližima kada otputuje negde.

25.11.2023 16:57

DA LI SE VI JAVLJATE PORODICI NA PUTOVANJU: Rezultati jedne studije pokazali interesantne činjenice o putnicima (FOTO)
shutterstock.com

Jedno istraživanje u Americi pokazalo je kakve su navike ljudi koji putuju i da li vole da budu u kontaktu sa najbližima dok se negde drugde opuštaju. Dok je svaki četvrti uvek u kontaktu sa porodicom i prijateljima, svaki osmi priznaje da retko ili nikad to ne čini te da uživa u vremenu kada je odsutan na putu.

Istraživanje je sprovedeno na 2.000 Amerikanaca, a više od pola je priznalo kako im treba vreme "oporavka" kada tamo stignu. Povratak kući nije nimalo lak jer mnogima treba oko četiri dana da se adaptiraju, prenosi studyfinds.org.

Oko 15 dana je u proseku potrebno ispitanicima da se pripreme za neko međunarodno putovanje. Više od polovine je priznalo da se fizički pripremaju vežbanjem koraka ili odlaskom kod lekara njih 58 odsto. Pored ovih načina pripreme poznati su i prikupljanje važnih dokumenata, dogovaranje usluge mobilnog telefona kao i kupovina putnog osiguranja.

One Pool je sproveo ovo istraživanje u ime AIG Travel, a mnogi su u njemu otkrili kako se sve pripreme isplate i da su međunarodna putovanja daleko zabavnija od domaćih. 

Koja ste vi ličnost u putovanju?

Rezultati istraživanja donela su zanimljive podatke i najviše su se među putnicima neki identifikovali kao planeri i to njih 16 odsto. Oni koji su želeli da obiđu lokacije i klasifikovali se kao "turisti" bili su 14 odsto dok su 13 odsto  bili "glumci" odnosno oni koji su želeli da probaju novu kuhinju. Među ispitanicima svaki 8. se definisao kao lutalica i neko ko se ne drži planova već traži svoj put.

shutterstock.com

U pripremama pred put mnogi provedu i do dve nedelje

 

Da li paničite na putovanju?

Skoro četvrtina ispitanika priznala je kako ima panične trenutke tokom putovanja kada putuje u inostranstvo. Ti trenuci uključuju često otkazivanje ili propuštanje leta, gubljenje prtljaga ili nesposobnost da se sporazumeju ili govore jezik zemlje koju posećuju.

Mnogima je na prvo mesto bezbednost i ona je važna za više od trećine ispitanih. Skoro polovina ispitanih je priznalo kako bi volelo da otputuje pred kraj ove godine a 6 od 10 ispitanih se nada da će sledeće godine  više putovati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)