Kiseli kupus je gotovo nezaobilazna namirnica srpske kuhinje tokom zimskih meseci. Osim što ga volimo kao sastavni deo sarmi, retko ko mu može odoleti i u obliku podvarka ili u kuvanoj varijanti, a pravi gurmani ne sedaju da jedu pečenje ukoliko se pored njih ne stavi i salata od ovog ukusnog i zdravog povrća - naseckanog i začinjenog alevom paprikom.
Međutim, koliko god je kupus zdrav u svim njegovim oblicima, pre svega zbog velike koncetracije vitamina C, lekari upozoravaju da postoje osobe koje nikako ne bi trebalo da ga konzumiraju u njegovom kiselom obliku. Naime, iako kiseli kupus pruža mnoge prednosti, poput poboljšanja probave i jačanja imunog sistema, prekomerni unos soli iz njega može da izazove niz zdravstvenih problema.
Prilikom pripreme kiselog kupusa koristi se velika količina soli, što može da ima negativne posledice, posebno ako se nakon toga pije previše vode.
- Prekomerni unos soli može dovesti do povećanja krvnog pritiska, ali i do opterećenja bubrega, pa i taloženja soli u zglobovima i krvnim sudovima, što može da bude veoma opasno - upozoravaju lekari i dodaju da je zato veoma važno pratiti signale koje nam telo šalje, te da je noćno mokrenje od presudnog značaja.
Naime, ukoliko se tokom noći probudite više od dvaput kako biste urinirali, a uz to osećate blago peckanje i probadajući bol u predelu bubrega, u pitanju je ozbiljan alarm. To može biti znak nakupljanja peska u bubrezima, pa čak i kamena, što sa sobom nosi niz komplikacija.
- Osobe koje imaju problema s bubrezima moraju da budu izuzetno oprezne sa solju - navode lekari.
Osim svega pobrojanog, soli u organizmu mogu da prourokuju zadržavanje tečnosti, što je teško izbaciti, a poremećaj u ravnoteži kalijuma i natrijuma može da izazove mišićne grčeve, naročito u predelu vrata i kičme. Ako se već konzumira kiseli kupus, preporučuje se da se so potpuno eliminiše iz drugih namirnica i obroka.
Takođe, neravnoteža kalijuma i natrijuma zbog prekomerne upotrebe soli može da izazove nemir u rukama i nogama, piše Informer.rs.
Postoji i sve više dokaza koji povezuju unos soli sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka. Takođe, čak ni pranje kiselog kupusa ne uklanja so u dovoljnoj količini.
Dakle, iako je kiseli kupus koristan, preporučuje se oprez u njegovoj konzumaciji.
Komentari (0)