Prirodom do zdravlja

STARIJI LJUDI, EVO KAKO DA UBRZATE SVOJ METABOLIZAM: Ove 2 namirnice su ključne, tvrdi nutricionista!

Pomaže varenju i održavanju zdrave težine.

06.06.2024 12:28

STARIJI LJUDI, EVO KAKO DA UBRZATE SVOJ METABOLIZAM: Ove 2 namirnice su ključne, tvrdi nutricionista!
Shutterstock

Starenjem se prirodno usporava metabolizam, što može dovesti do povećanja telesne težine i smanjenja nivoa energije. Metabolizam je opšti pojam za sve biohemijske reakcije koje se dešavaju unutar organizma. To je proces kojim se kalorije iz hrane u telu pretvaraju u energiju tj. u "gorivo" i utiče na to kako ćemo to gorivo da trošimo. 

Metabolizam uključuje varenje i transport supstanci između različitih ćelija. Upravo zbog toga je važno pažljivo birati namirnice koje pomažu u održavanju brzog metabolizma. Stručnjaci ističu nekoliko ključnih namirnica koje starije osobe treba da uključe u svoju ishranu.

Pixabay.com

Evo šta stariji ljudi treba da jedu

Takvi pojedinci posebno treba da budu pažljivi pri odabiru namirnica koje ne samo da pružaju potrebnu energiju, već i aktivno podržavaju zdrav metabolizam. Uključivanje složenih ugljenih hidrata, kao što su kinoa i slatki krompir, može značajno doprineti održavanju optimalnog nivoa energije i opšteg zdravlja.

Složeni ugljeni hidrati za stabilnu energiju

Složeni ugljeni hidrati, prisutni u integralnim žitaricama, mahunarkama, povrću i voću, igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnog nivoa energije tokom dana. Za razliku od jednostavnih ugljenih hidrata, koji izazivaju brzi porast i pad nivoa šećera u krvi, složeni ugljeni hidrati se sporije vare i pružaju dugotrajnije oslobađanje energije. Time doprinose održavanju stabilnog metabolizma i prevenciji energetskih oscilacija.

Kinoa i slatki krompir za ubrzanje metabolizma

Nutricionistkinja Varša Katri posebno preporučuju kinou i slatki krompir kao izuzetno korisne namirnice za starije osobe. Kinoa je bogata hranljivim materijama, proteinima i vlaknima, što je čini idealnim izborom za podršku metabolizmu. Slatki krompir, s druge strane, obogaćen je dijetalnim vlaknima, esencijalnim vitaminima i mineralima. Ove namirnice poseduju termičko dejstvo koje izaziva produženo oslobađanje energije, čime se ubrzava metabolizam. Takođe, visok sadržaj vlakana u slatkom krompiru pomaže varenju i stabilizuje nivo šećera u krvi.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)