Prirodni lekovi

ZNATE LI ŠTA JE SUNČANI VITAMIN? Njegov nedostatak može da izazove niz bolesti (FOTO)

VItamin D igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg organizma.

24.03.2024 09:34

ZNATE LI ŠTA JE SUNČANI VITAMIN? Njegov nedostatak može da izazove niz bolesti (FOTO)
Shutterstock

U prvih nedeljama proleća, kad je povećan rizik od respiratornih infekcija, važno je ojačati imuni sistem kako bismo sačuvali zdravlje. Osim redovnog pridržavanja higijenskih mera, kao što su pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim osobama, važno je voditi računa o ishrani i oralnoj higijeni kako bismo očuvali zdravlje i održali jak imunitet. Vitamin D; odnosno sunčani vitamin kako je kolokvijalno nazvan, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma, a nedostatak ovog vitamina može imati ozbiljne posledice.

Redovno izlaganje sunčevoj svetlosti i pravilna ishrana ključni su faktori za održavanje optimalnog nivoa vitamina D u organizmu. Sunce pomaže organizmu u proizvodnji vitamina D koji je od izuzetno važan za funkcionisanje organizma. On poboljšava naše opšte zdravstveno stanje, reguliše metabolizam i jača imunitet, ali i popravlja naše raspoloženje.

Pixabay.com

Uživajte u sunčanim zracima

Uloga "sunčanog vitamina" za naš organizam

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg organizma. Nedostatak ovog vitamina može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Vitamin D je važan za održavanje zdravih kostiju, jačanje imunološkog sistema, regulisanje krvnog pritiska, prevenciju depresije i podršku zdravoj trudnoći.

Posledice nedostatka "sunčanog vitamina"

Nedostatak "sunčanog vitamina" može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Najčešće posledice nedostatka ovog vitamina su slabljenje kostiju i povećan rizik od osteoporoze kod odraslih, kao i rahitisa kod dece. Takođe, nedostatak vitamina D može doprineti povećanju rizika od infekcija, autoimunih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta kancera.

pexels.com

Maksimalnio iskoristite lepo vreme za boravak napolju

Kako nadoknaditi manjak "sunčanog vitamina"

Najbolji način da organizam dobije dovoljno sunčanog vitamina jeste izlaganje sunčevoj svetlosti. Preporučuje se boravak na suncu najmanje 15-20 minuta dnevno, bez zaštite od sunca, kako bi koža mogla da proizvede dovoljno vitamina D. Takođe, ishrana bogata vitaminom D, poput masne ribe, mlečnih proizvoda i jaja može doprineti nadoknadi nedostatka ovog vitamina.

Interesantno je da je vitamin D jedini vitamin koji naš organizam može sam da proizvede pod uticajem sunčeve svetlosti. Takođe, nedostatak sunčanog vitamina često se povezuje sa sezonskim depresijama, posebno u doba godine kada sunčeve svetlosti nema dovoljno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)