Odrasli

Umrla posle KUĆNOG POROĐAJA: Instruktorka joge dobila RETKU komplikaciju!

Lauren Verona je u svojoj 42. godini preminula usled komplikacija posle porođaja, ali pre toga je uspela da zagrli svoju novorođenu 3. ćerku.

22.07.2022 19:00

Umrla posle KUĆNOG POROĐAJA: Instruktorka joge dobila RETKU komplikaciju!
instagram- lauren_verona_yoga

Australijanka Lauren Verona (42) je bila žena u top formi i intruktorka joge, koja je bez problema iznela treću trudnoću i savim neočekivano posle porođaja umrla. Ona je uspela da uzme u naručje novorođenu 3. ćerku Lusindu koju su svi željno iščekivali. Njen suprug Rajan Garland ostao je zapanjen onim što je usledilo posle porođaja koji je protekao u kućnim uslovima, ali u savršenom redu.

- Naše dve ćerke i nas dvoje smo sa nestrpljenjem očekivali Lusindin dolazak na svet. Lauren i ja smo zvanično venčani tek 4 meseca i sve je bilo u najboljem redu. Odlučili smo da se ona porodi kod kuće. Lauren je čak uspela da drži u naručju našu bebu, a potom je ostala bez svesti i odmah je prevezena u obližnju bolnicu - ispričao je za medije ovaj očajni suprug koji je još u neverici.

 

 

Obdukcijom je utvrđeno da je Lauren posle porođaja umrla zbog retkih komplikacija koje su usledile. Najveći broj lekara i babice se nikada tokom celog radnog veka nisu susreli sa ovom vrstom problema od kog je Lauren umrla, a radi se o emboliji amnionskom tečnošću (AFE).

Plućna embolija amnionskom tečnošću je retka akušerska nesreća u kojoj amnionska tečnost, fetalne ćelije, dlake ili druge krhotine ulazi u krv majke preko placente i izazivaju alergijsku reakciju. Ova alergijska reakcija dovodi do kardiorespiratornog kolapsa. Statistike pokazuju da 50% žena sa AFE umire u toku prvog sata od početka simptoma, a ostali procenat žena koje prežive imaju trajne neurološke smetnje.

 

 

Budući da većina lekara nikad nije imala iskustvo sa bolesnicima sa AFE, tačan proces se slabo razume. Smatra se da kad jednom tečnost i fetalne ćelije uđu u plućnu cirkulaciju majke, događaju se dve faze procesa.

U prvoj fazi pacijent doživljava trenutni nedostatak daha i hipertenziju. To brzo napreduje ka kolapsu  kako se komore srca ne šire i time se smanjenje dotok kiseonika u srce i pluća. Nedugo nakon ove faze pacijent pada u komu, što se desilo i Lauren.

 

 

Veronin suprug Rajan insistira da se njen slučaj što više medijski proprati kako bi se na ove retke komplikacije do kojih može da dođe obratila veća pažnja.

- Ovo stanje se ne događa često i zato je malo istraženo. Još se sve istražuje posle njene smrti u nadi da bi to moglo pomoći u razumevanju ovog stanja i možda bi to moglo da spase barem jednu porodicu od onoga što ćemo mi trpeti do kraja života -

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)