Odrasli

Jedna stvar u kuhinji opasnija je nego što mislite: Povećava rizik od astme i karcinoma

Gde se krije rizik?

Slika Autora
byNevena Jakovljević

24.11.2025 21:01

Jedna stvar u kuhinji opasnija je nego što mislite: Povećava rizik od astme i karcinoma
Krakenimages.com/Shutterstock,Krasnikova Kat/Shutterstock

Većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a kuća koja bi trebalo da bude utočište često skriva opasnosti o kojima malo razmišljamo. Jedna od njih je - plinski šporet. Greenpeace je sproveo prvo detaljno istraživanje o tome kako kuvanje na gas utiče na zdravlje ukućana, i rezultati su zabrinjavajući.

Iako pazimo da ne pušimo u prisustvu dece i trudimo se da u stanu dišemo čist vazduh, retko ko razmišlja da obična priprema hrane može oslobađati otrovne supstance.

Plin se često doživljava kao prirodan i najbolji izbor za kuvanje, ali u stvari je fosilno gorivo čija je glavna komponenta metan - snažan zagađivač i krivac za klimatske promene. Uz metan, u gasu se nalaze i drugi hlapljivi organski spojevi, od kojih neki mogu biti opasni. Jedan od najopasnijih je benzen - potvrđeni karcinogen. Njegova prisutnost, i u tragovima, može pogoršati respiratorne probleme i izazvati astmu, naročito kod dece ili osoba sa bolestima pluća, piše T portal.

Greenpeace je pratio kvalitet vazduha u 12 domova - devet u Hrvatskoj i tri u Mađarskoj - pre zamene plinskog šporeta električnim, kao posle. Merene su koncentracije azot-dioksida i benzena da bi se videlo koliko gas utiče na zagađenje u kuhinji.

Rezultati su jasni

Nakon prelaska na električni šporet:

  • Azot-dioksid (NO2), u proseku, pao je 90 odsto
  • Benzen je gotovo potpuno nestao

U mnogim domovima pad zagađenja unutra bio je veći od pada spoljnog zagađenja, što jasno pokazuje da je glavni izvor otrovnog vazduha - plinski šporet.

Shutterstock/ Josep Suria

Prisutnost benzena, i u tragovima, može pogoršati respiratorne probleme i izazvati astmu

Dr Ejdan Fero iz Greenpeacea objašnjava da plinski šporeti povećavaju rizik od zdravstvenih problema na dva načina: izgaranjem gasa oslobađaju se štetne supstance koje mogu izazvati astmu, dok istovremeno gas curi i oslobađa benzen. Posebno su ugrožena deca, čija pluća još nisu potpuno razvijena.

- Naša studija pokazala je da plinske ploče loše utiču na kvalitet vazduha na dva načina. Prvo, izgaranjem plina nastaju štetne materije poput azot-dioksida, onečišćivača koji može izazvati astmu. Drugo, deo plina uvek pomalo curi, a u njemu se nalaze opasne hemikalije poput benzena, koji uzrokuje rak. Dakle, plinski šporeti povećavaju rizik i od astme i od karcinoma, pri čemu su ugrožena deca, čija se pluća još razvijaju - rekao je dr Fero za Tportal.

Naglasio je zašto je azot-dioksid toliko opasan:

- Kada udišete veće koncentracije azot-dioksida, uzrokujete upalu ćelija u telu. Dugotrajna izloženost postepeno uzrokuje sve ozbiljnije probleme te, kao prilikom pušenja, rizik raste s vremenom. Što se benzena tiče, istraživači nisu uspeli pronaći siguran nivo izloženosti. Svaka količina nosi određeni rizik, a benzen je posebno povezan s vrstama karcinoma krvi.

Vershinin89/Shutterstock

Da li treba koristiti šporet na plin

Zvuči zastrašujuće, ali podaci ukazuju na to da pri kuvanju na plin nivo onečišćenja vazduha raste toliko brzo da je merljiva sa spoljašnjim zagađenjem.

- Tokom kuvanja koncentracije mogu da dosegnu vrednosti kakve biste očekivali na putu ili veoma prometnom putu. Budući da je zagađenje zarobljeno u zatvorenom prostoru, nivo postaje visok u kratkom vremenu - rekao je dr Ejdan Fero.

U Evropi i svetu već postoje inicijative kojima bi se zakonski zabranila ugradnja novih plinskih šporeta.

- U SAD neke savezne države više ne dopuštaju ugradnju plinskih šporeta. U EU planira se uvođenje sličnih mera, a Greenpeace traži što raniji rok. Tačan datum zavisi od zakonodavstva svake zemlje - rekao je dr Ejdan Fero.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)