Većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a kuća koja bi trebalo da bude utočište često skriva opasnosti o kojima malo razmišljamo. Jedna od njih je - plinski šporet. Greenpeace je sproveo prvo detaljno istraživanje o tome kako kuvanje na gas utiče na zdravlje ukućana, i rezultati su zabrinjavajući.
Iako pazimo da ne pušimo u prisustvu dece i trudimo se da u stanu dišemo čist vazduh, retko ko razmišlja da obična priprema hrane može oslobađati otrovne supstance.
Plin se često doživljava kao prirodan i najbolji izbor za kuvanje, ali u stvari je fosilno gorivo čija je glavna komponenta metan - snažan zagađivač i krivac za klimatske promene. Uz metan, u gasu se nalaze i drugi hlapljivi organski spojevi, od kojih neki mogu biti opasni. Jedan od najopasnijih je benzen - potvrđeni karcinogen. Njegova prisutnost, i u tragovima, može pogoršati respiratorne probleme i izazvati astmu, naročito kod dece ili osoba sa bolestima pluća, piše T portal.
Greenpeace je pratio kvalitet vazduha u 12 domova - devet u Hrvatskoj i tri u Mađarskoj - pre zamene plinskog šporeta električnim, kao posle. Merene su koncentracije azot-dioksida i benzena da bi se videlo koliko gas utiče na zagađenje u kuhinji.
Rezultati su jasni
Nakon prelaska na električni šporet:
Možda vas zanima…
- Azot-dioksid (NO2), u proseku, pao je 90 odsto
- Benzen je gotovo potpuno nestao
U mnogim domovima pad zagađenja unutra bio je veći od pada spoljnog zagađenja, što jasno pokazuje da je glavni izvor otrovnog vazduha - plinski šporet.
Shutterstock/ Josep Suria

Dr Ejdan Fero iz Greenpeacea objašnjava da plinski šporeti povećavaju rizik od zdravstvenih problema na dva načina: izgaranjem gasa oslobađaju se štetne supstance koje mogu izazvati astmu, dok istovremeno gas curi i oslobađa benzen. Posebno su ugrožena deca, čija pluća još nisu potpuno razvijena.
- Naša studija pokazala je da plinske ploče loše utiču na kvalitet vazduha na dva načina. Prvo, izgaranjem plina nastaju štetne materije poput azot-dioksida, onečišćivača koji može izazvati astmu. Drugo, deo plina uvek pomalo curi, a u njemu se nalaze opasne hemikalije poput benzena, koji uzrokuje rak. Dakle, plinski šporeti povećavaju rizik i od astme i od karcinoma, pri čemu su ugrožena deca, čija se pluća još razvijaju - rekao je dr Fero za Tportal.
Naglasio je zašto je azot-dioksid toliko opasan:
- Kada udišete veće koncentracije azot-dioksida, uzrokujete upalu ćelija u telu. Dugotrajna izloženost postepeno uzrokuje sve ozbiljnije probleme te, kao prilikom pušenja, rizik raste s vremenom. Što se benzena tiče, istraživači nisu uspeli pronaći siguran nivo izloženosti. Svaka količina nosi određeni rizik, a benzen je posebno povezan s vrstama karcinoma krvi.
Vershinin89/Shutterstock

Zvuči zastrašujuće, ali podaci ukazuju na to da pri kuvanju na plin nivo onečišćenja vazduha raste toliko brzo da je merljiva sa spoljašnjim zagađenjem.
- Tokom kuvanja koncentracije mogu da dosegnu vrednosti kakve biste očekivali na putu ili veoma prometnom putu. Budući da je zagađenje zarobljeno u zatvorenom prostoru, nivo postaje visok u kratkom vremenu - rekao je dr Ejdan Fero.
U Evropi i svetu već postoje inicijative kojima bi se zakonski zabranila ugradnja novih plinskih šporeta.
- U SAD neke savezne države više ne dopuštaju ugradnju plinskih šporeta. U EU planira se uvođenje sličnih mera, a Greenpeace traži što raniji rok. Tačan datum zavisi od zakonodavstva svake zemlje - rekao je dr Ejdan Fero.
Komentari (0)