Jesen je doba godine kada bundeve preplave kuhinje, a njihova primena u jelima je zaista raznovrsna - od supa i pita do kolača i toplih sezonskih specijaliteta. Ipak, mnogi prilikom čišćenja bundeve bacaju semenke, a stručnjaci upozoravaju da bi to bio veliki propust.
Semenke bundeve su prava mala riznica hranljivih materija. Samo 28 grama semenki sadrži oko 7 grama proteina - više nego mnogi orašasti plodovi - što ih čini odličnim izvorom biljnih proteina, naročito za vegetarijance i vegane. Osim proteina, semenke su bogate zdravim nezasićenim mastima, uključujući omega-6 masne kiseline i mononezasićene masti, koje pomažu očuvanju zdravlja srca.
Uz to, semenke bundeve obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima, zbog čega su odličan dodatak svakoj ishrani, ističu nutricionisti.
- Semenke bundeve su verovatno jedan od najsvestranijih delova bundeve jer se mogu iskoristiti na bezbroj načina. Takođe su hranjive i jednostavno ih je šteta baciti. Samo ih tostirajte u fritezi na vrući vazduh 10 do 15 minuta da biste dodali hrskavost, ukus i nutritivnu vrednost gotovo svakom jelu, od supa i salata. To je jedan od najlakših načina da maksimalno iskoristite bundevu - rekla je kuvarica Gousto brenda, Sofi Nahmad.

Freepik
Takođe, objasnila je kako se još mogu koristiti semenke.
- Radi se o preispitivanju onoga što bacamo. Te semenke mogu postati preliv, međuobrok ili čak potpuno novo jelo. To je jedna od najlakših zamena koju možete napraviti, a i odličnog je ukusa - objasnila je kuvarica.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako da uključite semenke bundeve u svakodnevnu ishranu. Tostirajte ih u fritezi na vrući vazduh 10-15 minuta i dobićete hrskav dodatak supama ili pečenom povrću. Dodajte ih u salate ili činije sa žitaricama za više teksture i proteina, ili ih iskoristite umesto pinjola prilikom pripreme domaćeg pesta.
Semenke možete umešati i u hleb, mafine ili pločice od ovsenih pahuljica. Odlične su i kao dodatak jogurtu ili smutijima za hrskavost, a u kombinaciji sa ovsenim pahuljicama i medom postaju ukusan i brz međuobrok. Izblendirane, pretvaraju se u kremasti namaz poput maslaca, ili ih možete zdrobiti i koristiti kao hrskavu koricu za piletinu ili tofu.
Komentari (0)