Šećer, koji se svakodnevno koristi u domaćinstvu, i koji se često dodaje u čajeve i kafu za pravljenje raznoraznih specijaliteta, hrana je sa izuzetno malo esencijalnih hranljivih materija. S druge strane, saharin, uobičajeni veštački zaslađivač, jeste ugljeni-hidrat koji se sastoji od dva monosaharida: glukoze i fruktoze. Zbog svog sastava, saharin se brzo apsorbuje u krvotok, izazivajući porast nivoa glukoze, što bi moglo predstavljati zdravstveni rizik za neke.
Nutricionistkinja Maria Merino je pokrenula debatu kada je reč o razlikama između šećera i zaslađivača u TikTok snimku, prvobitno objavljenom na španskom.
Ona je tvrdila da bi ljudi trebalo da se odluče za šećer umesto zaslađivača zbog načina na koji se apsorbuje.
- Ako sada pojedem keks, da, to je nezdrav izbor zbog vrste brašna, šećera ili masti. Ali ništa ne dolazi do mikrobiote ili debelog creva da bi fermentiralo. Međutim, zaslađivači izazivaju fermentaciju; oni su gori za vašu mikrobiotu - istakla je nutricionistkinja Maria Merino.
U istom videu, dr Horhe Fontanals se suprotstavio i rekao da bi šećer zapravo mogao biti štetniji jer izaziva skokove u nivou glukoze.
- Imaćete skokove insulina i glukoze koji na kraju usporavaju metabolizam. Imaćete manje metaboličke fleksibilnosti u budućnosti - dodao je on.
On je predložio da ako su ljudi odlučni da izbegavaju šećer, umesto toga treba da koriste čistu steviju. Uprkos razmimoilaženju između dva zdravstvena radnika, oni su zaključili da bi diskusija o rizicima obe supstance trebalo da bude fokusirana više na količinu i učestalost konzumiranja.
- Zaključili smo da bi redovna konzumacija šećera mogla biti gora od zaslađivača, ali oni su takođe veoma štetni za mikrobiotu - istakla je nutricionistkinja, piše "Miror" (Mirror).
U međuvremenu, dr Fontanals je dodao:
- Ako postepeno uzimate malo šećera svaki dan, to će na kraju stvoriti zavisnost i nećete moći da prestanete da ga konzumirate – šećer ili zaslađivač. Razvićete zavisnost zato što hranite određene vrste bakterija u crevima koje se navikavaju na to. Tada će biti mnogo teže zaustaviti se nego da nastavite da ga konzumirate.
Popularna zabluda je da konzumiranje zaslađivača direktno povećava rizik od raka. Međutim, Cancer Research UK naglašava da nema dovoljno dokaza koji povezuju zaslađivače sa rakom.
Komentari (0)