Bez crnog luka nema dobrog jela i kada imamo u vidu koliko je koristan za zdravlje, jasno je da je prava muka ako morate da ga se odreknete. A to je neizbežno ako ste alergični na luk. Prvi znak je obično uporni osip na stomaku.
Alergija na hranu nastaje kada imuni sistem greškom prepozna hranu kao opasnu. Iako je luk poznat po svojim zdravim svojstvima, u retkim slučajevima može da izazove alergijsku reakciju.
Stručnjaci ga obično smatraju hipoalergenom (namirnice koje retko izazivaju alergije), ali reakcije su češće kod praziluka, šalot-luka i zelenih delova luka, dok su ređe kod lukovice.
Simptomi alergije na luk uključuju naduvenost, mučninu, proliv, povraćanje, crvenilo kože, svrab u očima, grčeve u stomaku, curenje iz nosa, kašalj, često kijanje, oticanje jezika i usana, kao i ozbiljnije reakcije poput astme i anafilaktičkog šoka.

Shutterstock
U teškim slučajevima, odmah treba potražiti medicinsku pomoć, ali teške reakcije su veoma retke.
Osip se obično pojavljuje na stomaku, a simptomi se javljaju ubrzo nakon konzumacije luka, u roku od nekoliko minuta do dva sata. Ako sumnjate na alergiju na luk, najbolje je da ga izbegavate.
Posebnu pažnju treba posvetiti bebama i maloj deci, kod kojih se hrana uvodi postepeno i u malim količinama kako bi se izbegle alergijske reakcije.
Ako jedan od roditelja ima alergiju, šansa da dete razvije alergiju je 50 odsto, a ako su oba roditelja alergična na određenu namirnicuhranu, rizik raste na 90 odsto.
Komentari (0)