Ako imate veoma bolne glavobolje, poslednja stvar koju želite jeste da ih još više pogoršate. A to ćete nesvesno uraditi ako, na primer, jedete kupus, šunku, sir... Naime, postoji niz namirnica koje po svaku cenu morate da preskočite kada vas zaboli glava, jer samo povećavaju bol.
Stručnjaci izdvajaju pet grupa namirnica zbog kojih vam puca glava:
Prerađena hrana i veštački aditivi
Konzervansi, veštačke boje i pojačivači ukusa, koji se često nalaze u prerađenoj hrani, mogu biti okidači za glavobolje. Mononatrijev glutamat, prisutan u brzoj hrani i grickalicama, često izaziva neprijatne simptome, dok veštački zaslađivači, poput aspartama, mogu uticati na rad mozga i izazvati glavobolju.
Sirevi i fermentisana hrana
Iako su sirevi bogati proteinima i kalcijumom, neki od njih sadrže tiramin, spoj koji može izazvati širenje krvnih sudova i izazvati glavobolju. Slično delovanje imaju i fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, kimčija i soja sosa.

Shutterstock
Alkohol i dehidracija
Osim mamurluka, alkohol može izazvati glavobolju i zbog prisustva sulfita u određenim alkoholnim pićima.
Takođe, alkohol dehidrira organizam, što dodatno može pogoršati bol.
Šećer i veštački zaslađivači
Visok unos rafinisanog šećera iz slatkiša, gaziranih pića i prerađene hrane može dovesti do naglih fluktuacija šećera u krvi, što je često povezano sa glavoboljama. Veštački zaslađivači, poput aspartama, takođe mogu delovati kao okidači bola.
Prerađeno meso i nitrati
Kobasice, viršle, salame i šunka često sadrže nitrate koji mogu izazvati širenje krvnih sudova i pulsirajuću glavobolju. Zbog toga se preporučuje biranje svežeg mesa ili domaćih mesnih proizvoda bez konzervansa, posebno ukoliko ste osetljivi na ove sastojke, prenosi citymagazine.si.
Komentari (0)