Naučnici su sugerisali da postoji jedno voće koje je apsolutni pobednik kada je u pitanju poboljšanje zdravlja očiju. Svi su čuli da u tre svrhe treba jesti šargarepu, ali postoji još jedna namirnica koja znatno može da vam pomogne.
Prošle godine, Nacionalni univerzitet Singapura zatražio je od 34 starije odrasle osobe da konzumiraju 46 g dnevno liofilizovanog praha stonog grožđa ili istu količinu placebo praha u kliničkom ispitivanju koje je trajalo 16 nedelja. Želeli su da shvate kako takva konzumacija utiče na brojne faktore, uključujući makularni pigment - žućkastu supstancu koja štiti oko i pomaže kod poboljšanja vida. Nakon različitih merenja svake četiri nedelje, analize podataka su pokazale izuzetnu razliku u zdravlju očiju između onih koji su jeli prah grožđa i onih koji nisu.
Ono što je najvažnije, ovo je obuhvatilo poboljšanu optičku gustinu makularnog pigmenta među onima koji jedu grožđe, povezanu sa zdravijim očima i boljom kognitivnom funkcijom. Poboljšao se i antioksidativni odbrambeni sistem oka, što može biti povezano sa bogatim sadržajem antioksidanata u voću.
Moguće je da bi ovo moglo pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa - stanja povezanog sa kataraktom, glaukomom i drugim problemima oka vezanim za starenje.
Podsetimo, oksidativni stres je neravnoteža u organizmu između slobodnih radikala i njihovog neutralisanja od strane antioksidativne zastite organizma.
Vodeći autor dr Jung Eun Kim je sve objasnio još ranije.
- Naša studija je prva koja pokazuje da konzumacija grožđa blagotvorno utiče na zdravlje očiju kod ljudi, što je veoma uzbudljivo, posebno sa sve većom populacijom koja stari. Grožđe je lako, dostupno voće što su studije pokazale može imati povoljan uticaj u normalnim količinama od samo 1 ½ šolje dnevno.
Osim grožđa, tim sugeriše da i druga hrana bogata antioksidansima može pomoći u obnavljanju oštećenjog vida.
Društvo za makularnu bolest je navelo kivi, pomorandže i paradajz kao druge antioksidanse, iako je ograničen broj studija procenio njihov uticaj.
- Glavni fokus istraživanja o vezi između antioksidanata i zdravlja očiju do sada je bio na vitaminima A, C i E- dodali su, piše Miror (Mirror).
Ovi vitamini pomažu u održavanju zdravih ćelija i tkiva u oku i mogu se naći u mnogo različitog voća i povrća kao što su pomorandže, kivi, zeleno lisnato povrće i paradajz. Takođe se mogu naći u orašastim plodovima, semenkama, mlečnim proizvodima i jajima.
Komentari (0)