Odrasli

AKO JEDETE POSLE 5 POPODNE, DRASTIČNO RASTE RIZIK OD SMRTONOSNE BOLESTI: Reč je o veoma opasnom stanju!

Što kasnije jedete smanjuje se sposobnost organizma da reguliše šećer.

25.11.2024 16:50

AKO JEDETE POSLE 5 POPODNE, DRASTIČNO RASTE RIZIK OD SMRTONOSNE BOLESTI: Reč je o veoma opasnom stanju!
shutterstock.com

Već godinama lekari apeluju na to da je veoma važno kada jedemo, kao i da treba izbegavati obroke uveče. Novo istraživanje Univerziteta Kolumbija pokazalo je da obedovanje posle 17 sati drastično povećava rizik od dijabetesa.

Rezultati ove studije pokazuju da ako posle 17 časova unesete u organizam najmanje 45 odsto dnevne doze kalorija, to značajno ometa sposobnost organizma da reguliše nivo šećera u krvi. To znači da ukoliko jedete kasnije i obilnije to drastično uvećava rizik od pojave dijabetesa.

- Sposobnost tela da metabolički obradi glukozu je umanjena noću jer lučenje insulina je smanjeno, a osetljivost naših ćelija na ovaj hormon opada zbog cirkadijalnog ritma, koji je uslovljen centralnim "satom" u mozgu. A on je u skladu sa promenama dana i noći - navodi doktorka Dijana Dijaz Rizolo, jedna od autorki studije.

U istraživanju je učestvovalo 26 osoba starih od 50 do 75 godina, koje su imale problem sa gojaznošću i dijabetesom tip 2.

Shutterstock

Izbegavajte obroke posle 17 časova

Učesnici su podeljeni u dve grupe - rani i kasni "jedači". I jedni i drugi su jeli istu hranu i unosili istu količinu kalorija, samo u različito doba dana.

Ljudi koji su jeli posle 17 časova imali su povišen nivo glukoze, dok je kod učesnika iz grupe koja je obedovala pre 17 sati utvrđeno da su mnogo efikasnije regulisali nivo glukoze i bolje koristili insulin.

Ograničavanjem vremena za unos hrane, i povećanjem perioda bez hrane dovodi do toga da telo mnogo bolje reguliše glukozu.

- Često je hrana koju jedemo uveče bogata kalorijama i ultraprerađena, što može da objasni zašto je kasno jedenje povezano s gojenjem i nivoom masti u telu. Posle ove studije novi faktor u lečenju kardiovaskularnih bolesti je podatak kada jedemo - zaključila je dr Rizolo, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)