Odrasli

PROBUDILI STE SE SA OTEČENIM LICEM, KADA JE KRIVA SO, A KAD ODMAH MORATE KOD LEKARA? Ne smete da zanemarite ove simptome

Dve stvari su česti uzroci otoka.

27.10.2024 09:38

PROBUDILI STE SE SA OTEČENIM LICEM, KADA JE KRIVA SO, A KAD ODMAH MORATE KOD LEKARA? Ne smete da zanemarite ove simptome
Shutterstock

Lice je ogledalo našeg zdravlja i kada se probudite sa otokom na njemu, normalno je da se zabrinete. U većini slučajeva, otok će proći posle nekoliko dana, ali veoma je važno da prepoznate situacije u kojima je naduvenost lica znak za uzbunu. 

Lekari izdvajaju najčešće uzroke koji dovode do oticanja lica:

Reakcija na slanu hranu

Nije neuobičajeno da nakon konzumiranja velike količine slane hrane, lice, ruke, noge ili članci postanu naduveni. Ovo se dešava zbog reakcije krvnih sudova na višak soli, koji upijaju više tečnosti kako bi održali balans natrijuma i vode.

Alergijska reakcija

Alergijske reakcije mogu biti jedan od uzroka oticanja lica. Kada imuni sistem detektuje alergen, dolazi do oslobađanja histamina i drugih hemikalija koje uzrokuju propustljivost krvnih sudova, što dovodi do oticanja lica. 

Shutterstock

Kada morate da budete oprezni?

 

Hitna reakcija je neophodna u slučaju ozbiljnih simptoma alergijske reakcije.

Infekcija kao uzrok

Virusne ili bakterijske infekcije takođe mogu rezultirati oticanjem lica, posebno ako se javljaju promene boje kože, groznica ili osetljivost na dodir. Postavljanje tačne dijagnoze može biti izazovno, ali lečenje zavisi od uzroka infekcije.

Hormonski disbalans

Kušingov sindrom, koji se javlja usled prekomerne proizvodnje kortizola, može uzrokovati okruglije lice zbog zadržavanja tečnosti ili povećanog skladištenja masti. Hipotireoza, takođe, može dovesti do nakupljanja molekula koje apsorbuju tečnost, rezultirajući otečenim izgledom lica.

Hipotireoza

Jedan od uzroka naduvenog lica koji je mnogo češći je hipotireoza, koja se razvija postepeno tokom vremena. To se dešava kada štitna žlezda u vratu (koja može izgledati otečeno) ne proizvodi dovoljno hormona koje vaše telo treba.

Shutterstock

Kada je otok na licu loš znak

 

Ako imate ovo stanje, takođe možete da osećate umor, gubitak kose, zatvor, neredovne menstruacije, bolove u zglobovima i poteškoće sa podnošenjem hladnih temperatura.

Hipotireoza se lako dijagnostikuje krvnim testom i leči lekovima koji zamenjuju hormon koji vaša štitna žlezda ne proizvodi sama.

Osetljivost na so

Neki ljudi su posebno osetljivi na zadržavanje soli, što može rezultirati naduvenim licem nakon konzumiranja slane hrane. Ova osetljivost može biti povezana i sa hipertenzijom, pa je važno obratiti pažnju na unos soli i moguće reakcije organizma, prenosi self.com.

U slučaju bilo kakvih neobičnih simptoma, važno je potražiti medicinsku pomoć radi postavljanja tačne dijagnoze i određivanja odgovarajućeg tretmana. Otečeno lice može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa je važno pažljivo pratiti simptome i reagovati na vreme.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)