Odrasli

EVO KAKO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA TELO! Otkrivamo sve o posledicama pomeranja sata?

Ovo je veliki šok za organizam.

23.10.2024 08:30

EVO KAKO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA UTIČE NA TELO! Otkrivamo sve o posledicama pomeranja sata?
shutterstock.com

Već decenijama traje rasprava oko zimskog i letnjeg pomeranja vremena. Mnogi smatraju da je promena nepotrebna, ali i ovog vikenda, u noći između 26. i 27. oktobra, vraćamo vreme sat unazad - sa tri na dva časa i tako ćemo zvanično preći na zimsko računanje vremena.

Većini ljudi će dodatni sat vremena spavanja dobro doći, ali lekari ističu da ove promene ipak utiču na zdravlje.

Za naše telo vraćanje vremena je svojevrstan šoki i narušavanje biološkog sata. A to znači da je organizmu potrebno bar nekoliko dana da se prilagodi ovom novom ritmu. Posebno negativni efekti promene vremena mogu da dožive hronični bolesnici i oni koji imaju problema sa spavanjem.

Problemi sa raspoloženjem

Istraživanja su povezala promenu satova s povećanjem problema promene raspoloženjem kao što su depresija ili sezonski afektivni poremećaj. Kada satovi idu napred u proleće, to znači da imamo mračnija jutra i svetlije večeri.

Schutterstock

Pojačan osećaj depresije

 

Manje jutarnjeg svetla može da smanji nivoe hormona serotonina koji podiže raspoloženje, što može da utiče na to kako se osećamo emocionalno - posebno ako već imamo problem sa mentalnim zdravljem kao što je depresija.

Istraživanja su takođe dovela u vezu pomeranje sata sa problemima raspoloženja pa je tako američka studija otkrila povećanje od 11 odsto depresivnih epizoda tokom prelaska sa letnjeg računanja vremena na zimsko, piše eklinika.telegraf.rs.

Poremećaj spavanja

Podela na letnje i zimsko računanje vremena jedan je od mnogih spoljnih faktora koji utiču na kvalitet ljudskog života, smatraju stručnjaci. Prelazak na zimsko računanje vremena može da dovede do lošeg zdravlja i problema sa spavanjem.

shutterstock.com

Nesanica je česta posledica promene vremena

Pre nego što se telo navikne na promene, što traje oko nedelju dana, možete, između ostalog, da doživite: nedostatak apetita, prekomernu pospanost, nedostatak energije, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji.

Naučnici iz Danske ispitali su vezu između promene vremena i depresije i zaključili da pomeranje sata unazad za sat vremena izaziva porast obolevanja - čak od osam do 11 odsto u novembru, mesecu neposredno nakon promene vremena. Zanimljivo je da su istraživači u svojoj studiji uzeli u obzir faktore kao što su sve kraći dani i pogoršanje vremena i otkrili da je sama promena vremena faktor koji je izazvao razvoj depresije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)