Odrasli

HRANA NEMA NIŠTA SA TIM, EVO ZAŠTO STE STALNO NADUTI: Jedna navika iz detinjstva vam stvara ogromne probleme!

Ovo vam sigurno ne bi prvo palo napamet.

23.10.2024 06:05

HRANA NEMA NIŠTA SA TIM, EVO ZAŠTO STE STALNO NADUTI: Jedna navika iz detinjstva vam stvara ogromne probleme!
Schutterstock

Nadimanje je neprijatan problem koji može dugo da traje. Kao glavni krivci se obično navode namirnice koje konzumiramo i druga zdravstvena stanja, ali doktor Lorens Kaningem tvrdi da je ključni podatak koliko vazduha uzimate dok jedete i da li ste ljubitelj žvakaćih guma.

- Na osnovu mog iskustva mogu da kažem da žvaka može da pospeši nadutost jer dok je žvaćemo, gutamo više vazduha, koji se potom nagomilava u digestivnom traktu i dovodi do nadimanja. To često viđam kod ljudi koji redovno žvaću žvake. Takođe, pojedine žvake sadrže veštačke zaslađivače kao što su sorbitol i ksilitol koji mogu da izazovu probleme sa probavom i nadimanje - objašnjava Kaningem.

Kako je istakao, treba imati u vidu i da prebrzo jedenje takođe dovodi do gutanja previše vazduha.

- Zbog toga pacijentima uvek savetujem da jedu sporije i pažljivo žvaću. Ne samo da ćete na taj način smanjiti nadimanje, već ćete omogućiti telu da bolje svari hranu - navodi doktor.

On dodaje da je stres čest izazivač nadimanja, kao i konzumiranje velikih obroka pre spavanja i nedovoljan unos vode.

Schutterstock

Nadimanje može da postane veliki problem

- Hidratacija i stalna fizička aktivnost su veoma važni za smanjenje stresa i zdraviju probavu. Treba izbegavati previše usku odeću koja može da izvrši dodatni pritisak na vaš abdomen. Uvek kažem da je najvažnije da slušate svoje telo. Ukoliko duže vreme imate problem sa nadimanjem, vreme je da proverite ishranu i navike kako biste identifikovali potencijalne okidače nadimanja - zaključio je doktor Kaningem, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:   

Komentari (0)