Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA TELU KAD POPIJEMO NMN SUPLEMENT?! Menja se i fizička i mentalna snaga, jačaju srce i mozak, a starenje se usporava!

Optimalno vreme za uzimanje NMN je ujutro zato što može poboljšati energiju i fokus tokom dana.

16.10.2024 19:30

ŠTA SE DEŠAVA TELU KAD POPIJEMO NMN SUPLEMENT?! Menja se i fizička i mentalna snaga, jačaju srce i mozak, a starenje se usporava!
NMN/Schutterstock

Sprečavanje pojave prvih znakova starenja danas je mnogim ljudima koji vode računa o sebi i o svom zdravlju postao imperativ. Zato nije iznenađenje što se oni okreću suplementima kako bi pokušali da odlože fizičke efekte starenja. A suplement NMN jedan je od najperspektivnijih za borbu protiv starenja, pa ne čudi što ga preporučuju i mnoge poznate ličnosti poput Kendal Džener i Hejli Biber. Međutim, treba imati u vidu da je starenje mnogo više od onoga što se vidi na koži, pa se zato sve češće govori o zdravom starenju ili "dobrom" starenju koje podrazumeva izbegavanje hroničnih bolesti, ali i obezbeđivanje mogućnosti da ostanete oštri, snažni i energični. Upravo sve to omogućava NMN suplement, pokazala su mnoga istraživanja koja su se bavila pitanjem šta se zaista dešava telu kada uzimamo taj dodatak ishrani.  

Jedna od prvih i najvažnijih stvari jeste da je dokazano da NMN utiče na rast NAD+, molekula ključnog za mnoge biološke procese u telu, kao što su sposobnost tela da popravi oštećeni DNK, da smanji oksidativni stres i pomogne u očuvanju mladalačkog izgleda kože.

Zdravstvene koristi NMN suplementa:

Smanjuje upale

Hronične upale mogu da povećaju rizik od kancera, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, kao i da drastično utiču na proces starenja. Brojne studije pokazuju da NMN suplement smanjuje hronične upale i omogućava zdravo starenje.

NMN/Schutterstock

NMN suplement snižava holesterol

Čuva srce

Istraživanja su utvrdila da NMN tablete mogu da snize nivo holesterola i unaprede zdravlje srca. Takođe, ovaj suplement se preporučuje i pacijentima posle srčanog udara jer efikasno oporavlja ćelije srca i smanjuje upale.

Jača mišiće

Istraživanje u kojem su učestvovale osobe starije od 65 godina pokazalo je da korišćenje NMN suplementa u periodu od 6 do 12 nedelja može da ojača stisak ruke i ubrza hod kod ispitanika.

NMN

NMN suplement usporava starenje

Poboljšava rad mozga

Naučnici su utvrdili da redovno uzimanje NMN suplementa smanjuje biomarkere Alchajmerove bolesti, insulinske rezistencije i upala, čime se omogućava mnogo zdravije starenje mozga.

S godinama naš mozak postaje ranjiviji na oksidativni stres, koji može izazvati oštećenje DNK i smanjenje funkcije nervnih ćelija. NMN suplementacija povećava nivoe NAD+, čime se poboljšava sposobnost mozga da popravlja oštećene ćelije i sprečava neurodegenerativne bolesti.

Bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove povezane su sa padom nivoa NAD+ u nervnim ćelijama. Svakodnevnom primenom suplementa "Anti age boost NMN" može se značajno uticati na prevenciju ovih stanja, povećavajući otpornost ćelija na stres i oštećenja. Iako NMN nije lek, njegova upotreba može značajno smanjiti rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti i usporiti napredovanje simptoma.

NMN

NMN suplement jača mišiće

NMN ne samo da štiti mozak, već i poboljšava kognitivne sposobnosti. Istraživanja pokazuju da NMN može poboljšati memoriju, učenje i rešavanje problema, što može značajno smanjiti opadanje kognitivnih funkcija tokom godina. Redovno uzimanje NMN-a može doprineti očuvanju mentalnih kapaciteta i omogućiti vam da se duže osećate intelektualno oštrima i fokusiranim. 

Šta je NAD suplement?

NAD je supstanca koja se nalazi svuda u našem telu. On funkcioniše kao koenzim, odnosno pomaže da enzimi u telu odrade važne poslove kao što su popravljanje oštećene DNK i pretvaranje hrane u energiju.

Kako starimo, nivo NAD prirodno opada. Delom se to dešava jer telo proizvodi manje količine. Takođe, to se događa jer nam je potrebno više kako bismo se izborili sa starenjem ćelija, ali i upalama. Mnogi od negativnih fizičkih uticaja starenja, kao što su mentalni umor i manjak energije, utiču na imuni sistem i povećavaju rizik od hroničnih upala, i često su prourokovani nižim nivoom NAD. Zbog toga, ako nedotatak prirodnog NAD nadoknadimo suplementom to bi moglo da spreči ove negativne posledice starenja.

Iako to govori njihovo ime, NAD suplementi u stvari ne sadrže NAD. Umesto toga, oni se prave od supstanci iz tela koje mogu da se iskoriste za pravljenje NAD. Mnogi popularni NAD suplementi sadrže alternativne forme B vitamina niacina, najčešće NR ili NMN.

NMN stigao i u Srbiju 

Jedan od čestih problema današnjice, a posebno s godinama, jeste loš kvalitet sna. NMN može pomoći u regulaciji biološkog ritma, pomažući telu da se lakše opusti i uživa u kvalitetnom, neprekidnom snu. Dobar san je ključan za regeneraciju ćelija i obnovu energije, što dodatno doprinosi osećaju vitalnosti.

Iako starenje ne možemo potpuno zaustaviti, NMN može značajno usporiti taj proces i omogućiti nam da izgledamo i osećamo se mlađe. To je i dokazalo kliničko ispitivanje koje je započelo 2020. godine. Ovo revolucionarno kliničko ispitivanje na ljudima, koje je započelo nakon uspešnih testova na životinjama, potvrdilo je potpunu bezbednost korišćenja NMN suplementa, kao i odsustvo bilo kakve toksičnosti.

NMN je sada stigao i u Srbiju i može se kupiti na sajtu nmnkapsule.rs. 

NMN

NMN Anti age boost dostupan je i u Srbiji    

- Pored toga, upitnik SF-36, koji služi kao pokazatelj ukupnog blagostanja ispitanika, pokazao je poboljšano celokupno blagostanje organizma kod grupe koja je koristila NMN 60 dana, pokazujući gotovo dvostruko povećanje u poređenju s placebo grupom - piše u rezultatu istraživanja objavljenog i na sajtu Uthever.com:

- Rezultati ispitivanja, koje su pregledali istaknuti naučnici, uključujući profesore s Harvardske medicinske škole, objavljeni su u Frontiers in Ageing, visoko citiranoj medicinskoj i farmaceutskoj publikaciji.

Klinička studija je procenjena i kroz parametre kao što su puls i normalizacija krvnog pritiska.

- Grupa koja je primala Uthever NMN pokazala je značajna poboljšanja ovih parametara u poređenju s grupom koja nije.

Inače, sve je više renomiranih doktora i naučnika u svetu koji kroz lični primer ističu značaj korišćenja NMN suplementa. Dr Endru Huberman, neurobiolog sa Stanforda, jedan je od njih.

Kako navodi, on svakodnevno uzima NMN i NR (nikotinamid ribozid) kako bi poboljšao nivoe NAD+, ključne za energiju i regeneraciju ćelija. Iako ne teži produženju životnog veka, dr Huberman ističe povećanje energije tokom dana, kao i prednosti za oporavak i bolji san.

NMN

NMN suplement snižava nivo holesterola

Huberman uzima 500 mg NR-a i 1 do 2 g NMN-a, najčešće ujutro, sat ili dva nakon buđenja, što mu omogućava stabilan nivo energije tokom dana. NMN i NR pomažu u regeneraciji i boljem funkcionisanju tela bez prekida u snu. Dr Huberman naglašava da primećuje pad energije kada prestane sa suplementacijom.

Profesor s Hardvarda potvrđuje efikasnost

Dr Dejvid Sinkler je profesor na Univerzitetu Harvard koji se tokom svoje akademske karijere bavio proučavanjem starenja. Njegova knjiga "Životni vek: zašto starimo - i zašto ne moramo" postala je bestseler, a u njoj dr Sinkler navodi značaj svakodnevnog suplementiranja NMN za podmlađivanje organizma. I on sam godinama kao dodatak ishrani konzumira NMN, koji je neophodan za stvaranje NAD+, važnog metaboličkog molekula potrebnog za zaštitu i popravljanje DNK.

Potpuno siguran

"EffePharm" (farmaceutska kompanija iz Kine) nedavno je objavila rezultate toksikoloških testova na NMN, potvrđujući njegovu sigurnost:

- NMN je ključan gradivni blok za NAD+ (koenzim neophodan za borbu protiv starenja i raznih bolesti). Ova inovativna studija, prva takve vrste, istraživala je genetsku toksičnost NMN koristeći in vivo model koštane srži sisara. Rezultati su pokazali da čak i pri visokim dozama od 2.000 mg/kg telesne težine oralni NMN nije pokazao nikakve znakove genetske toksičnosti, što potvrđuje njegovu bezbednu upotrebu.

NMN

NMN suplement podiže nivo energije

Optimalno vreme za uzimanje NMN je ujutro, zato što može poboljšati energiju i fokus tokom dana. Preporučene doze variraju, ali istraživanja pokazuju da je 500 mg dnevno dovoljno da se već posle nekoliko meseci osećate vitalnijim.
Suplement Anti age boost NMN ispitan je i na ljudima i studija je pokazala da nema nikakvog štetnog dejstva po organizam. 

Poručivanje

NMN svetski poznatog prozvođača Uthever sada se može poručiti i u Srbiji putem sajta nmnkapsule.rs. Naime Anti age boost NMN preparat može se poručiti u obliku praha (30 gr) ili u kapsulama od 250 i 500 mg.

Za optimalne rezultate preporučuje se njegova svakodnevna upotreba, u skladu sa preporučenim dozama. Većina istraživanja pokazuje da uzimanje između 250 mg i 500 mg dnevno može pružiti značajne koristi.

Dostava je besplatna.

 

NMN/Schutterstock

NMN suplement poboljšava pamćenje

Suplement Anti age boost NMN poseduje sve neophodne dozvole relevantnih zdravstvenih institucija u Srbiji za ljudsku upotrebu i jedini je koji ima dozvolu za prodaju kapsula od 500 mg.

  •  Ministarstvo zdravlja
  • Farmaceutski fakultet Novi Sad
  • Institut za Javno zdravlje Kragujevac
  • Gradski zavod za Javno zdravlje Beograd

Benefiti redovne upotrebe NMN

Posle 1 meseca - povećan nivo energije
Posle 3 meseca - povećan nivo snage i bolji san
Posle 6 meseci - zdraviji izgled kože i podmlađen organizam

 

Komentari (0)