Odrasli

LEK ZA KOJIM SRBI MASOVNO POSEŽU MOŽE BITI UZROK EREKTILNE DISFUNKCIJE! U pitanju su dva osnovna medikamenta protiv bolova!

Izjava doktora Donalda Granta nateraće neke muškarce da se preispitaju.

12.10.2024 22:40

LEK ZA KOJIM SRBI MASOVNO POSEŽU MOŽE BITI UZROK EREKTILNE DISFUNKCIJE! U pitanju su dva osnovna medikamenta protiv bolova!
Schutterstock

Muškarci koji pate od erektilne disfunkcije koriste sve načine kako bi poboljšali stanje u spavaćoj sobi, pa ne čudi što je sve više onih koji pribegavaju korišćenju vijagre u borbi protiv tog problema. Međutim, doktor Donald Grant, lekar opšte prakse i viši klinički savetnik, upozorava da neuspeh tokom intimnih odnosa može da bude povezan sa korišćenjem običnih "kućnih lekova".

- Mnogi ljudi ne shvataju da je erektilna disfunkcija nuspojava nesteroidnih antiinflamatornih lekova, uključujući aspirin i ibuprofen - istakao je on.

Istraživanja sugerišu da do dve trećine stanovnika Britanije u nekom trenutku koristi aspirin, dok do polovine Britanaca starijih od 60 godina taj lek uzima svakodnevno. U Americi, četvrtina svih odraslih možda uzima aspirin dnevno u pokušaju da smanji rizik od srčanih problema - čak i bez lekarskog recepta, piše Daily Mail.

Shutterstock

Doktor objašnjava kako aspirin i ibuprofen utiču na intiman odnos

Najozbiljniji neželjeni efekat pomenutih medikamenata koji najviše brine lekare jeste šteta koju oni mogu da izazovu stomaku. Aspirin je posebno povezan sa povećanim rizikom od gastrointestinalnog krvarenja kod starijih pacijenata.

Međutim, kako je dodao Grant, i erektilna disfunkcija je loša strana koju treba uzeti u obzir.

- Aspirin i ibuprofen su neki od najčešće korišćenih lekova - naveo je on.

Kako je dodao, erektilna disfunkcija je potencijalna nuspojava jer te pilule mogu negativno uticati na protok krvi u penis, kao i na sposobnost održavanja erekcije.

- Iako su tablete dostupne u slobodnoj prodaji, veoma je važno kontrolisati unos i pridržavati se preporučenih doza - upozorio je taj lekar.

shutterstock.com

Veza između erektilne disfunkcije i aspirina izazvala je raspravu

Studija iz 2011. je otkrila da su oni koji su koristili pomenute lekove imali 20 odsto veću verovatnoću da će imati problema sa erekcijom. Međutim, kritičari su naveli da istraživači nisu uzeli u obzir broj pacijenata koji su takođe mogli imati srčane bolesti, pa su zato dobili aspirin kao deo redovne terapije. Takođe, postoje istraživanja koja sugerišu da je kod pacijenata sa srčanim oboljenjima aspirin zapravo poboljšao erekciju. 

Inače, ostali lekovi povezani sa erektilnom disfunkcijom uključuju beta-blokatore i neke antidepresive.

- Beta blokatori, kao što su atenolol i propranolol, navode erektilnu disfunkciju kao uobičajeni neželjeni efekat. Ti lekovi mogu sniziti testosteron, a istovremeno utiču na protok krvi. Reč je o preduslovima za postizanje i održavanje zdrave erekcije - naveo je doktor.

Antidepresivi imaju direktan uticaj na hormone, povećavaju serotonin koji može uticati na nivoe testosterona i dopamina, utiču na libido i sposobnost seksualnog stimulisanja.

- Često se navodi kao neželjeni efekat antidepresiva, međutim, važno je da ostanete u komunikaciji sa svojim lekarom opšte prakse kako biste procenili najbolje moguće tretmane - naglasio je doktor Grant.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)