Odrasli

EVO KOLIKO SME DA TRAJE KRVARENJE IZ NOSA I KAD ODMAH MORATE KOD LEKARA: Najvažnija je JEDNA stvar, s njom nema igranja

Veoma je važno iz kog dela nosa teče krv.

09.10.2024 17:35

EVO KOLIKO SME DA TRAJE KRVARENJE IZ NOSA I KAD ODMAH MORATE KOD LEKARA:  Najvažnija je JEDNA stvar, s njom nema igranja
Schutterstock

Krvarenje iz nosa može da bude izazvano nizom različitih uzroka, i u većini slučajeva je bezopasno. Međutim, lekari upozoravaju da krvarenje iz nosa može da ukaže i na bolesti srca, otkazivanje jetre, pa čak i smrtonosne vrste raka krvi.

Doktor Din Edžit napominje da ako krvarenje traje duže od 20 minuta, odmah treba da zovete Hitnu pomoć.

Takođe, on dodaje da je važno i iz kojeg dela nosa teče krv.

- Ako krv izlazi iz zadnjeg dela nosa i curi niz grlo, to je alarm za uzbunu. Krvni sudovi su veći u poređenju s prednjim delom nosa, što znači da ćete verovatnije izgubiti puno krvi. Ako je to slučaj, bio bih zabrinut zbog potencijalnog raka nosa i grla i pucanja krvnih sudova - navodi Edžit.

Ukoliko krvarenje dolazi s prednje strane nosa, ali iz oba nosna otvora, budite oprezni jer bi to moglo da bude znak problema sa telesnom sposobnošću zgrušavanja krvi.

Shutterstock

Kada morate odmah da zovete Hitnu pomoć?

 

Doktora kaže da bi moguća stanja mogla biti otkazivanje jetre, gde organ ne može da proizvodi proteine ​​potrebne za zgrušavanje krvi, teška infekcija, reakcija na lekove i, u najgorem slučaju, rak krvi poput leukemije.

Leukemija može da dovede do pada broja trombocita, koji pomažu našoj krvi da se zgruša, što uzrokuje prekomerno krvarenje.

- Takođe bih potražio modrice na telu. Krvarenje iz obe nozdrve može biti znak srčane bolesti. Ako imate visok krvni pritisak, arterije su vam stisnute, što vas dovodi u opasnost od pucanja krvnog suda u nosu. Ovo je pokazatelj da ste pod visokim rizikom od srčanog i moždanog udara - tvrdi Edžit.

Krvarenje u nosu mogu uzrokovati i neki lekovi za razređivanje krvi koji se propisuju za sprečavanje srčanog i moždanog udara. Najčešća i normalna vrsta krvarenja iz nosa je ona koja se javlja u jednoj nozdrvi, a krvarenje dolazi iz prednjeg vrha nosa. Ovo područje nosa je poznato kao Litlovo područje, koje sadrži male, vrlo osetljive krvne sudove koji su osetljivi na pucanje, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)