Odrasli

6 NAJPRLJAVIJIH STVARI U KUĆI KOJE NIKO NE ČISTI: Koristite ih svaki dan, a ne znate da su legla zaraze!

Posebno ne smete da zanemarujete dečje igračke.

05.10.2024 09:35

6 NAJPRLJAVIJIH STVARI U KUĆI KOJE NIKO NE ČISTI: Koristite ih svaki dan, a ne znate da su legla zaraze!
shutterstock.com

Čak i ako sebe smatrate za pravu čistunicu, postoje stvari u kući koje sigurno retko, ili nikada, ne perete. A u njima se nalaze milijarde bakterija koje samo čekaju priliku da izazovu haos u vašem telu. Uostalom, budite iskreni, kada ste poslednji put oprali dečije plišane igračke ili očistili držač četkica za zube?

Stručnjaci izdvajaju šest najprljavijih stvari u kući koje retko ko čisti

Daljinski upravljač - gnezdo bakterija

Studija iz 2020. otkrila je da su neki daljinski upravljači pravo gnezdo bakterija, kvasca i plesni. Stručnjaci upozoravaju da mogu biti čak 20 puta prljaviji od WC šolje. Razlog tome leži u čestoj upotrebi od strane više osoba, koje ponekad ne operu ruke nakon obavljanja nužde.

Takođe, korišćenje daljinskog upravljača dok se konzumira hrana, poput čipsa, može da dovede do prenošenja bakterija direktno u usta. Preporučuje se čišćenje daljinskih upravljača krpicom nakvašenom u vodi sa malo sapuna.

Plišane igračke

Omiljene plišane igračke vaše dece mogu biti pravo leglo bakterija, pa čak i tragova pljuvačke i hrane. Studija iz 2015. otkrila je da čak jedna od četiri igračke nosi tragove fekalija.

pexels.com

Neke kućne stvari nikada ne čistimo

 

Redovno čišćenje igračaka je ključno, a preporučuje se pranje u mašini na 30 stepeni i temeljno sušenje pre ponovne upotrebe, posebno ukoliko su deca bolesna.

Držač četkica za zube - dom za crevne bakterije

Studija iz 2018. je pokazala da se crevna bakterija, koliform, nalazi u više od četvrtine držača četkica za zube. Preporučuje se redovno čišćenje držača, kao i potapanje u razređeni izbeljivač ili pranje u mašini za pranje sudova jednom nedeljno.

Četke za šminkanje i za kosu 

Četke za šminkanje i za kosu nisu samo mesta gde se nakupljaju mrtve ćelije kože i stara šminka, već su i kontaminirane bakterijama koje mogu izazvati bolesti, pa čak i trovanje krvi. Preporučuje se redovno čišćenje četki blagim dečjim šamponom i ostavljanje da se osuše na vazduhu.

Laptop i miš 

Prenosni računari, kao i miševi, mogu biti domaćini raznim štetnim bakterijama, uključujući stafilokoke, streptokoke i bakterije koje se prenose vazduhom.

Preporučuje se redovno brisanje prenosnih računara vlažnom krpom nakvašenom u mešavinu vode i deterdženta za sudove, posebno ukoliko ih koristi više osoba, prenosi usatoday.com.

Igračke za kupanje - potencijalno skrovište buđi

Igračke za kupanje mogu da budu skrovište za crnu plesan, koja može da završi u vodi za kupanje dece ili, još gore, deca mogu da je progutaju. Preporučuje se da iscedite svu vodu nakon upotrebe i redovno ih potapati u toploj vodi sa malo razređenog izbeljivača zbog uklanjanja buđi.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)