Odrasli

4 SIMPTOMA, KOJA MNOGI POVEZUJU SA STRESOM, UKAZUJU NA JEDNO TEŠKO OBOLJENJE! Sofijina priča dirnula je mnoge: Sve je počelo s bolom u stomaku!

Mlada žena je bila ubeđena da ima rak, a onda je saznala dijagnozu.

08.10.2024 06:40

4 SIMPTOMA, KOJA MNOGI POVEZUJU SA STRESOM, UKAZUJU NA JEDNO TEŠKO OBOLJENJE! Sofijina priča dirnula je mnoge: Sve je počelo s bolom u stomaku!
Credit: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Sofija Kukijara (26) iz Kelna, Nemačka, bila je prisiljena da odustane od svog sna da radi kao medicinska sestra nakon što joj je dijagnostikovana Stilova bolest, retki inflamatorni oblik artritisa. Ta hrabra žena, koja je u vreme dijagnoze studirala medicinu, počela je da oseća česte talase mučnine, bol u stomaku, intenzivnu groznicu i gubitak težine. Mislila je da je reč o običnoj stomačnom virusu.

Međutim, nakon što su joj ubrzo otekli limfni čvorovi na vratu, pojavile su joj se ozbiljne sumnje. Nakon što je prvi lekar simptome pripisao stresu, odlučila je da potraži drugo mišljenje. Tokom posete novom lekaru dijagnostikovana joj je Stilova bolest, što je značilo potpunu promenu životnog stila.

- Bila sam zabrinuta, uplašena i nesigurna. U velikom bolu, ali imala sam podršku prijatelja i porodice - prosetila se Sofija.

Credit: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Sofija je prvo mislila da ima rak

Sofija je bila uverena da ima rak, a lekar je predložio biopsiju kako bi se isključila ta mogućnost. Nakon četiri nedelje, rezultati su bili optimistični – nije imala rak, ali ostala je frustracija zbog nepoznatog uzroka njenog bola.

- Ne znati šta nije u redu sa mojim telom bio je najteži deo - priznala je ova žena.

Nakon više testova i pretraga, konačna dijagnoza je postavljena 2021. godine, kada je imala samo 23 godine.

- Laknulo mi je što znam šta je, ali sam takođe bila šokirana što nema leka - istakla je Sofija. 

Iako se suočila s bolovima u zglobovima i čestim posetama bolnici, ona je odlučila da svoju borbu pretvori u misiju podizanja svesti o hroničnim bolestima.

- Ponovo sam se suočila s izazovima svakodnevnog života. I dalje uzimam 12 različitih tableta i flastere za ublažavanje bola, ali nikada nisam odustala - poručila je ona, a zahvaljujući invalidskim kolicima ponovo može da uživa u putovanjima i događanjima koja su joj u jednom periodu života bila nedostupna.

Credit: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Zahvaljujući invalidskim kolicima Sofija sada može da živi delimično normalno

Sofija je završila studije i sada predaje budućim medicinskim sestrama.

- Naučila sam da slušam svoje telo i postavljam granice. Važno je boriti se za lepe trenutke, jer se za njih uvek vredi boriti - zaključila je ova hrabra žena.

Njen cilj je da inspiriše druge i pokaže im da, bez obzira na poteškoće, nikada ne treba odustati.

Šta je Stilova bolest?

Stilova bolest odraslih je ređa vrsta artritisa koja počinje simptomima poput upaljenog grla, visoke temperature (oko 38.2 °C) koja se javlja jednom ili dva puta dnevno, te bledo narandžastog osipa na koži. Ovi inicijalni simptomi često su praćeni bolovima i ukočenošću zglobova nekoliko nedelja kasnije, posebno u rukama, nogama, kolenima, laktovima i ramenima. Bolest je upalne prirode, slična reumatskom artritisu, i može dovesti do oštećenja zglobova. Uzrok Stilove bolesti nije potpuno jasan, ali se veruje da može biti povezan s infekcijom, a stanje može biti epizodično ili hronično. Dodatni simptomi uključuju bolove u mišićima koji se često javljaju s groznicom, što može otežati svakodnevne aktivnosti.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)