Odrasli

OVU GREŠKU MNOGI SRBI PRAVE, A TAKO MOŽETE DA OGLUVITE: Evo šta treba da prestanete da radite već danas!

Izbegavajte štapiće za uši po svaku cenu.

18.09.2024 08:26

OVU GREŠKU MNOGI SRBI PRAVE, A TAKO MOŽETE DA OGLUVITE: Evo šta treba da prestanete da radite već danas!
Schutterstock

U vreme kada zagađenje bukom dostiže svoj istorijski maksimum nikada nije bilo važnije da zaštitite svoj sluh. Međutim, da bismo to uradili, moramo da se odreknemo nekih loših navika. Otorinolaringolozi otkrivaju najveće greške koje drastično ugrožavaju sluh.

Zaštita ušiju na događajima sa bučnom muzikom

Dr Maura Kozeti iz Instituta za uši u Njujorku naglašava važnost korišćenja čepića za uši na događajima poput koncerata i sportskih manifestacija, gde su uši izložene glasnoj buci koja može biti štetna po sluh.

Ona ističe da gubitak sluha izazvan bukom može biti trajno oštećenje koje se ne može popraviti, te stoga prevencija postaje ključna za očuvanje sluha.

Dr Kozeti naglašava da je nošenje čepića za uši jednostavan, ali efikasan način zaštite sluha u takvim situacijama, te da je važno da ljudi budu svesni potencijalne opasnosti po sluh koju buka može predstavljati.

Zaštita ušiju tokom letenja

Dr Bredli B. Blok savetuje putnike da koriste dekongestive ili specijalne čepove za uši ukoliko imaju začepljen nos tokom letenja. On ističe da začepljenje nosa može dovesti do bolova u ušima usled problema sa izjednačavanjem pritiska prilikom sletanja, što može rezultirati tečnošću u uvu ili čak pucanjem bubne opne.

Shutterstock

Izbegavajte čačkanje ušiju

 

Takođe, dr Blok preporučuje upotrebu čepova za uši sa filtrima koji pomažu u prilagođavanju promenama pritiska tokom leta. Ova mera može biti od velike pomoći u prevenciji neprijatnosti prilikom putovanja avionom, posebno za osobe koje su sklonije problemima sa pritiskom u ušima tokom letenja.

Gubitak sluha: važno je reagovati na vreme

Dr Srekant Čerukuri naglašava važnost reagovanja na bilo kakve promene u sluhu, ističući da postepeni gubitak sluha može biti indikator ozbiljnih zdravstvenih problema. Studije su pokazale da je demencija 61 odsto češća kod osoba sa oštećenjem sluha, te da upotreba slušnih pomagala može značajno smanjiti prevalenciju demencije za 32 odsto.

Osim toga, nelečeni gubitak sluha može dovesti do povećanog rizika od depresije, anksioznosti, socijalne izolacije, pa čak i padova. Stoga je važno da se na vreme obratite stručnjaku ukoliko primetite bilo kakve promene u svom sluhu.

Ne preporučuje se čišćenje ušiju štapićima

Dr Bredli B. Blok upozorava da samostalno čišćenje ušiju može dovesti do ozbiljnih problema. Telo prirodno proizvodi i izbacuje vosak koji služi kao zaštita od vode i infekcija. Uklanjanje voska može rezultirati bolnim infekcijama (otitis ekterna), suvoćom, svrabom i oštećenjem bubne opne. Umesto da sami pokušavate da očistite uši, preporučljivo je da se obratite lekaru ukoliko imate problema sa viškom voska ili gubitkom sluha.

Shutterstok

Posledice mogu da budu katastrofalne

Ovo je posebno važno imajući u vidu da je gubitak sluha povezan sa različitim zdravstvenim komplikacijama, te je važno da se pravilno i blagovremeno reaguje na sve promene u vezi sa sluhom.

Opasnosti po sluh i kako ih izbeći

Dugotrajno slušanje glasne muzike može biti štetno po sluh, upozorava dr Robert Satalof. Korišćenje slušalica koje blokiraju spoljne zvukove može pomoći u smanjenju potrebe za visokim jačinama zvuka. Takođe, važno je da nikada ne slušate muziku na punom intenzitetu, posebno ako je glasno toliko da je čuje osoba pored vas.

Ograničavanje izloženosti opasnim zvucima

Iako neki noviji uređaji imaju ugrađene ograničivače zvuka, važno je da sami vodite računa o jačini zvuka prilikom korišćenja slušalica. Prekomerna izloženost glasnoj muzici može uzrokovati ozbiljne probleme sa sluhom, pa je važno da budete pažljivi i da sami ograničite jačinu zvuka na bezbedan nivo.

Ototoksični lekovi kao potencijalna pretnja

Dr Satalof ističe važnost izbegavanja ototoksičnih lekova, koji mogu uzrokovati trajni gubitak sluha. Ovi lekovi, među kojima su neki antibiotici i lekovi za hemoterapiju, mogu biti štetni po sluh. Pre uzimanja bilo kog leka, preporučljivo je konsultovati se sa lekarom o potencijalnim ototoksičnim efektima leka i da li postoje alternative koje neće štetiti sluhu, piše Huffpost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)