Odrasli

URADITE TEST SA PRSTIMA I PROVERITE DA LI SPADATE U GRUPU OD SAMO 14 ODSTO LJUDI: Da li je ovo mana ili prednost (VIDEO)

Neobičan ostatak iz prošlosti.

18.09.2024 11:35

URADITE TEST SA PRSTIMA I PROVERITE DA LI SPADATE U GRUPU OD SAMO 14 ODSTO LJUDI: Da li je ovo mana ili prednost (VIDEO)
youtube/printscreen/Vox

Trtična kost nije jedini zakržljali deo našeg tela koji je nekada imao sasvim drugačiju svrhu. Verovatno niste čuli za "palmaris longus", a gledate ga svaki dan! To je mišić na prednjoj strani podlaktice, i što je najzanimljivije, 14 odsto ljudi ga uopšte nema!

Mišić "palmaris longus" predstavlja tetivu koja počinje u zglobu ruke. A, da proverite da li ga imate, uradite sledeće: ispružite ruku, naslonite je na čvrstu podlogu i palcem čvrsto pritisnite mali prst ili savijte ruku u pesnicu.

Ako imate ovaj mišić, on će se jasno videti kao istaknuta tetiva.

Međutim, čak i ako nemate ovaj mišić, ne brinite - to je, kako antropolozi objašnjavaju, ostatak iz davnina, a pretpostavlja se da je našim predacima služio da se lakše penju i skaču sa drveta na drvo.

On nas ne čini snažnijim niti nam omogućava da imamo jači stisak.

Sa druge strane, kao i većina stvari u našem telu, i ovaj zakržljali mišić nije skroz neupotrebljiv - ova tetiva, ako je potrebno, može da se hirurški odstrani i da se koristi kao zamena za pokidane tetive na nekom drugom delu tela, najčešće u prstima ruke.

Ovaj mišić nije jedini neobičan "suvenir" iz davne prošlosti, tu je i takozvani Mortonov prst, koji takođe nemaju svi ljudi.  

Ako vam je prst do palca noge duži od njega, vi imate Mortonov prst. To nije razlog za zabrinutost, već samo još jedna fizička anomalija koja se javlja kod određenog dela populacije. Neki tvrde da svaki trideseti čovek ima Mortonov prst, do drugi kažu da je svakoj petoj osobi prst do nožnog palca duži od njega.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)