Odrasli

NAJZDRAVIJI NAPITAK S KOJIM TREBA ZAPOČETI DAN: Batalite kafu, čaj ili vodu s limunom - ovo će vas odmah podići

Ova namirnica je bogata mineralima i vitaminima neophodnim za zdravlje.

15.09.2024 10:28

NAJZDRAVIJI NAPITAK S KOJIM TREBA ZAPOČETI DAN: Batalite kafu, čaj ili vodu s limunom - ovo će vas odmah podići
Shutterstock

Većina ljudi dan započinje kafom kako bi se razbudili. Ovaj napitak posebno prija osobama sa nižim krvnim pritiskom kome je potrebno izvesno vreme i "stimulans" nakon buđenja da dođe u normalu.

Međutim, lekari upozoravaju da ispijanje kafe rano ujutru, posebno na prazan stomak može biti vrlo opasno za želudac. Zbog toga mnogi umesto kafe ujutru piju čaj ili toplu vodu s limunom, što je posebno popularno poslednjih godina.

Kako ističi stručnjaci za ishranu ništa od ova ga vas neće "podići" kao napitak koji je izuzetno zdrav. U pitanju je kakao koji je najzdravija zamena i za kafu, čaj i vodu s limunom. 

Zašto je zdrav?

Kakao sadrži jedinjenje teobromin, koji je vrlo sličan kofeinu, ali mnogo zdraviji. Osim toga, kakao ima veliku količinu flavonoida, koji su neophodni za kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje. Znači, kakao će vas ne samo razbuditi već i stimulisati vaš mozak da radi što bolje.

shutterstock.com

Kakao je bolja i zdravija opcija za razbuđivanje

 

Istraživanja su pokazala da flavonidi manjuju rizik od demencije i poboljšavaju koncentraciju, ali se bore protiv dejstva štetnih slobodnih radikala. Kakao je bogat biljnim proteinima, kao i velikom količinom korisnih vitamina i minerala kao što su gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, folna kiselina, vitamini B, E i K grupe...

Kakao je izuzetno bogat gvožđem, pa se preporučuje onima koji imaju problema sa krvnom slikom i anemiju, odličan je za kožu jer ima sposobnost regeneracije tkiva mrtvih ćelija kože. Ima visoka energetska svojstva, pa je odličan za decu u razvoju i sportiste, jer biljna vlakna pomažu u jačanju i obnavljanju mišića.

Osobe koje su sklone depresiji takođe treba da uvrste kakao u svoju ishranu zbog velike količine magnezijuma koji povoljno deluje na nervni sitim, ali i probavu. Preporuka je da se ne preteruje sa količinom kakao i da su jedna do dve šolje dnevno sasvim dovoljne.

Ko ne treba da pije kakao?

  • iako je kakao izuzetno zdrav postoje osobe koje bi trebalo da izbegavaju njegovo konzumiranje.
  • kardio vaskularni bolesnici zato što je kakao visokokalorična namirnica posebno ako još dodajete i mleko
  • deca mlađa od 3 godine zbog moguće alergije
  • žene sa cistama na dojkama treba da izbegavaju kakao jer kofein, teofilin i teobromin mogu uticati na rast cističnog tkiva
  • oni koje pate od hemeoroida kojima smeta tanin iz kakaoa
  • osobe koje su netolerantne na kofein
  • ukoliko imate česte glavobolje

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)