Odrasli

"U DEBELOM CREVU IMA DEVET KILOGRAMA NASLAGA" Doktor otkrio istinu o detoks čajevima - sadrže OVO, pa vas teraju u WC

Oštro je osudio reklamu koja kruži društvenim mrežama.

03.09.2024 17:25

"U DEBELOM CREVU IMA DEVET KILOGRAMA NASLAGA" Doktor otkrio istinu o detoks čajevima - sadrže OVO, pa vas teraju u WC
Printscreen/Tik Tok/dralexmatic23, Shutterstock

Sigurno ste bar jednom do sada čuli reklamu za čišćenje tela od toksina mnogobrojnim napicima, sokovima, čajevima, a danas postoji i više kompanija koji prodaju svoje sokove za detoks. Doktor Aleksandar Matić se pozabavio jednom reklamom koja mu je izašla na društvenoj mreži TikTok i nije mogla da prođe nezapaženo. Naime, osoba sa video snimka tvrdi da se u debelom crevu nalazi devet kilograma nasłaga, što on smatra apsolutno netačnim.

- Ako ste osoba koja je stara oko 40 godina i nikada nije čistila svoj organizam od toksina, znajte da se u vašem debelom crevu nalazi otprilike devet kilograma naslaga unutar debelog creva koje ne izlaze napolje već ostaju unutra. Da bi to izbacili, potrebno je da očistite svoj organizam - rekla je osoba koja promoviše detoks programe, a na taj video oglasio se doktor na TikToku koji je imao svoju poruku.


Potom, želeo je da objasni šta su zaista toksini.

- Prva stvar o kojoj bi valjalo razgovarati je toksini, široko je rasprostranjen na društvenim mrežama. Kada ga neko pomene, korisno je da pitate tu osobu na koje toksine misli, u kojoj dozi se nalaze i kako utiče na zdravlje, a kada ta osoba ne zna odgovor samo je blokirate. Svaka supstanca, pa čak i voda može biti toksična, zavisi od doze. Postoje supstance koje su toksičnije, tačno je, i zato imamo jetru koja radi detoksikaciju, pretvara te štetne hemikalije u hidrosolubilne, odnosno u rastvorljive u vodi i putem bubrega mi ih izbacujemo napolje. Sledeća tvrdnja je da se u crevima nalazi devet kilograma toksina - na svu sreću ovo je naučna fantastika jer ćelije koje oblažu unutrašnjost naših creva se obnavljaju na četiri, pet dana i izbacuju napolje, nije moguće da se nešto nakuplja.

Termin detoks je takođe upitan, te je doktor poručio da sam proces vrše naši organi, a ne čajevi.

- Spomenuli smo da spoljašnji detoks nije potreban, jer dovoljan rade jetra i bubrezi i da nam je potreban spoljašnji detoks, svi ljudi koji ga ne rade bi već završili karijeru, ali valjalo bi popričati da pored toga što bacate pare, može da bude štetno koristiti različite čajeve za detoksikaciju. Većina tih čajeva, da bi izgledalo da su efikasni, imaju laksativna dejstva zbog čega mogu biti štetna - rekao je on u videu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)