Odrasli

OD OVOGA BOLUJE BORA ČORBA - ŠTA JE OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA? Čuveni roker na respiratoru - za sve je kriva ova navika

Najugroženija je ova grupa ljudi.

27.08.2024 15:32

OD OVOGA BOLUJE BORA ČORBA - ŠTA JE OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA?  Čuveni roker na respiratoru - za sve je kriva ova navika
ATA Images, Shutterstock

Čuveni roker Bora Đorđević frontmen Riblje Čorbe već danima je u teškom stanju. On je smešten na odeljenje intenzivne nege u Kliničkom centaru u Sloveniji u bolnici u kojoj se svojevremeno lečio Josip Broz Tito.

Kako su saopštili lekari njegovo stanje se pogoršalo, pa je morao da bude priključen na respirator. Mediji pišu da Đorđević ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća koja se dodatno pogoršala upalom pluća zbog čega je hitno hospitalizovan. Šta je opstruktivna bolest pluća?

Simptomi

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) se najčešće javlja kao posledica udisanja štetnih susptanci iz duvanskog dima dugi niz godina. U pitanju je  hronična bolest pluća usled koje dolazi do ograničenog ili smanjenog protoka vazduha u plućima usled oštećenja u disajnim putevima najčešće plućnim alveolama. Od ove bolesti najčešće oboljevaju višedecenijski pušači stariji od 40 godina oba pola.

 

 

Najčešći simptomi su:

  • otežano disanje
  • osećaj nedostatka vazduha ili ostajanje bez daha prilikom fizičkog napora ili nošenja tereta
  • teže i duže se oporavljaju nakon prehlade
  • kašalj 
  • iskašljavanje sluznog ili prljavog ispljuvka
  • u težim slučajevima dolazi do udruživanja bolesti sa zapaljenjskom reakcijom pluća
  • sa napredovanjem bolesti tegobe postaju sve izraženije

Od HOBP najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama gde je grejanje na peći ili oni koji su radile na mestima gde je bilo puno prašine i dima.

Za lečenje HOBP koriste se lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. Za lečenje ove bolesti koriste se dozni aerosoli, tzv. pumpice pomoću kojih se lek unosi udisanjem (inhalacionim putem). 

To je najbolji, najkorisniji i najmanje štetan vid terapije jer lek deluje direktno na oboleli organ, unosi se mala doza, brzo se otklanjaju simptomi i nema neželjenih efekata.

unsplash.com

Najugroženiji su sadašnji i bivši pušači oba pola

 

U uznapredovalom stadijumu bolesti kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima se prepisuje dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima. To znači upotrebu kiseonika preko aparata koji se zove koncentrator kiseonika u kućnim uslovima. Pacijent je na stalnoj oksigenoterapiji najmanje 16 sati u toku dana, piše na sajtu Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Mitrovici.

U slučaju izutetno teške sitauacije, kao što je to slučaj sa Borom Čorbom, pacijent se priključuje na respirator. Mehanička ventilacija je neophodna kod bolesnika sa spontanim, ali oslabljenim disanjem ili kod bolesnika koji ne mogu da dišu sopstvenim plućima, sve dok pacijent ne uspostavi sopstveno disanje bez dodatne pomoći. Koliko će dugo bolesnik biti na respiratoru i kakve su prognoze je vrlo nezahvalno govoriti zato što je sve individuano i zavisi od stanja pacijenta. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)