Odrasli

TIHI SIMPTOM NIKO NE PRIMEĆUJE, A UKAZUJE NA DEMENCIJU: Ako vam se dešava OVA stvar, obratite se lekaru!

Evo kako da znate da li vam preti opasnost od ove bolesti.

31.07.2024 12:31

TIHI SIMPTOM NIKO NE PRIMEĆUJE, A UKAZUJE NA DEMENCIJU: Ako vam se dešava OVA stvar, obratite se lekaru!
Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

Dobrotvorna organizacija Alzheimer Scotland, koja pruža podršku pacijentima sa demencijom, naglašava da demenciju ne karakteriše samo gubitak pamćenja. Postoje i drugi karakteristični simptomi na koje treba obratiti pažnju.

Poseban simptom koji zahteva poseban fokus odnosi se na obrasce kretanja onih sa demencijom, koji su najočigledniji tokom zadataka kao što je penjanje uz stepenice. Pacijentima sa demencijom može biti teško da podignu stopala, čime se povećava rizik od putovanja ili pada.

- Demencija obično doprinosi problemima sa prostornom orijentacijom. Incidenti poput okliznuća, spoticanja i padova postaju sve češći kako bolest napreduje, navodi pomenuta organizacija.

Shutterstock

Evo na šta da obratite pažnju

Oni naglašavaju važnost brzog identifikovanja bilo kakvih promena u sposobnostima kretanja kao potencijalnog ranog upozoravajućeg znaka demencije. Bez obzira na to, ključno je zapamtiti da je svaki slučaj demencije jedinstven i kako bolest utiče na pojedinca zavisi od toga koja područja mozga bolest najviše pogađa.

Simptomi demencije obuhvataju:

- Promene u ponašanju (npr. uznemirenost, agresija, depresija, anksioznost, ravnodušnost, društveno isključenje, neprikladne reakcije, impulsivne radnje i ispoljavanje ponašanja koje ranije nije primećeno),

- Pogoršanje pamćenja,

- Izazovi koncentracije,

- Poteškoće u obavljanju poznatih svakodnevnih zadataka (poput dezorijentacije zbog manjih promena tokom kupovine),

- Poteškoće u komunikaciji (kao što su borba za pronalaženje pravih reči, konstruisanje rečenica i poteškoće u održavanju razgovora),

- Konfuzija oko vremena i mesta,

- Promene raspoloženja,

- Prepreke u planiranju, organizovanju i rešavanju problema,

- Iznenadna nespretnost, oštećena prostorna svest i pogrešna procena udaljenosti.

Uporni simptomi koji se ne mogu pripisati drugim medicinskim ili psihološkim stanjima mogu ukazivati na ovu bolest. Štaviše, prema naučnim predviđanjima, do 2050. godine čak 153 miliona ljudi će biti pogođeno demencijom, zbog čega je od ključne važnosti prikupiti što više informacija o njoj.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)