Odrasli

MEDICINSKA SESTRA JE PRIMETILA KAKO HRČE I SVE JOJ JE BILO JASNO: Srce bi mu stalo na aerodromu, ali ga je ona spasila!

Svaka sekunda je bila bitna!

18.07.2024 20:45

MEDICINSKA SESTRA JE PRIMETILA KAKO HRČE I SVE JOJ JE BILO JASNO: Srce bi mu stalo na aerodromu, ali ga je ona spasila!
Pixabay.com

Medicinska sestra Kler Serbi, spasila je život jednom putniku kada je doživeo srčani udar, dok su čekali da se ukrcaju na let. Ona je kao alarmantne simptome kod njega prepoznala hrkanje i disanje, reagujući hitno kako bi pritekla u pomoć dok su čekali let na aerodromu Charlotte Douglas International.

Serbi je poput drugih putnika čekala da se ukrca na let za Noksvil, Tenesi, početkom juna, kada je primetila ove znake kod Kenija Džefrisa (57) otkrivši to lokalnoj mreži WBTV, koja je njih dvoje ponovo spojila uživo.


- Videla sam kako hrčeš i dišeš i to je ukazivalo na srčani udar, po onome što sam ranije viđala - rekla mu je ona.

Medicinska sestra  nije čekala ni trenutak, već je počela sa reanimacijom, dok je neko doneo defibrilator.

 


- Stavili smo elektrode na njega. Pokazalo je da treba dati šok i šokirali smo ga dok smo vršili kompresije - objašnjava Serbi.

Bukvalno mu spasila život

Ona je deset minuta radila na reanimaciji, dok ovaj čovek nije povratio puls i samostalno disao. Zatim je ostala sa njim dok nije stigla hitna pomoć i odvezla ga u Atrium Health Carolinas Medical Center, gde je operisan. Doktor koji ga je operisao rekao je da bez reanimacije i pravilne upotrebe AED-a, ništa ne bi bilo moguće, piše People.

- Nažalost, manje od 10 odsto onih koji dožive srčani zastoj van bolnice prežive. Međutim, hitna reanimacija može udvostručiti ili čak utrostručiti šansu žrtve srčanog zastoja za preživljavanje - ističe dr Vilijam Dauni.

Nazvao je Kler iz bolnice - u znak zahvalnosti

Džefris smatra da je imao sreću da se nađe na tom mestu gde i medicinska sestra uprkos tome što je bilo mnogo ljudi oko njega. Pacijent se zahvalio svom spasiocu iz bolnice, jer još nije imao priliku da je lično upozna.


- Moje "hvala" nije dovoljno, Kler. Ali hvala za ono što si učinila. Veoma sam zahvalan i dužan tebi - rekao je emotivno on.

Shutterstock

Istog trena krenula u spašavanje života


Serbi je odgovorila da je srećna što je taj dan mogla da priskoči u pomoć i da bi uvek to uradila bez premišljanja i to iste sekunde. Poželela mu je brz oporavak, uz nadu da se on sada oseća dobro. Džefris je medijima rekao da nije prepoznao nikakve upozoravajuće znakove tog dana i nešto što bi ukazivalo na srčani udar.

Američko udruženje za zdravlje, navodi da rani znakovi srčanog udara uključuju: nedostatak daha, bol u leđima, vratu, vilici ili stomaku, kao i nelagodnost u grudima, dodajući da za žene simptomi takođe mogu uključivati mučninu ili povraćanje.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)