Odrasli

DIJANOSTIKOVALA SAM MELANOM KOD OSOBE OD 27 GODINA: Dr Popović izdala upozorenje za sve - jedno ne smete da preskočite!

Samoprovera i rana dijagnostika je ključ svega.

05.07.2024 10:00

DIJANOSTIKOVALA SAM MELANOM KOD OSOBE OD 27 GODINA: Dr Popović izdala upozorenje za sve - jedno ne smete da preskočite!
Instagram/dragana__popovic___, Shutterstock

Melanom je vrsta raka koja se razvija u melanocitima, ćelijama koje proizvode melanin - pigment koji koži daje boju. Najčešće se pojavljuje na koži, ali se može razviti i na drugim delovima tela gde postoje melanociti. To je jedan od najsmrtonosnijih oblika raka kože, ali ako se otkrije u ranoj fazi, mogućnost izlečenja je znatno veća. Prema statistikama, stopa preživljavanja za pacijente kojima je melanom otkriven u ranoj fazi je izuzetno visoka. 

Doktorka Dragana Popović je nedavno uspela da veoma rano dijagnostikuje melanom, a to je objavili i na X mreži, poznatijoj kao nekadašnji Tviter.

- Dijagnostikovala sam melanom kod osobe od 27 godina. Stigla je PH potvrda, u pitanju je melanoma in situ, u prvoj fazi... prognoza: 99,6 odsto šansa izlečenja. To je razlog zašto radim ovaj posao. Zato neću prestati da ponavljam koliko je bitna prevencija i redovni pregledi!!! - napisala je ona.

Popovićeva je dodala da klinički nije izgledalo izmenjeno, te da je dermoskopski vidjela atipiju. Naime, osoba je, srećnom, došla preventivno na pregled. Mnogi korisnici su u komentarima reagovali da će i oni preventivno proveriti svoje mladeže koji im deluju sumnjivo, a čak i da ne deluju.

Rano dijagnostikovanje često znači da je melanom manje invazivan i može se lakše ukloniti. To obično podrazumeva manji hirurški zahvat i manju verovatnoću potrebe za dodatnim tretmanima kao što su hemoterapija ili zračenje. Samopregledi i redovni dermatološki pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju promena.

- Da bi otkrili melanom neophodan je samopregled kože, kao i pregled kože uz pomoć dermoskopa. Samopregled podrazumeva da jednom mesečno pregledate svaki cm svoje kože, u dobro osvetljenoj prostoriji i uz pomoć ogledala. Dermoskopija se preporučuje jednom godišnje - istakla je dr Popović.

shutterstock.com

Rana dijagnostika je najbitnija

Jedan od najpoznatijih načina za prepoznavanje melanoma je ABCDE pravilo koje opisuje karakteristike koje mogu ukazivati na melanom:

  • A (Asimetrija): Jedna polovina mladeža ne odgovara drugoj polovini.
  • B (Border): Rubovi su nepravilni, nazubljeni ili nejasni.
  • C (Color): Boja nije uniformna, može imati nijanse smeđe, crne, plave, bele ili crvene.
  • D (Diameter): Promene su obično veće od 6 mm, ali melanomi mogu biti i manji.
  • E (Evolving): Promena u veličini, obliku, boji ili simptomima (npr. svrab, krvarenje).

Preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje sunčanja u periodu kada je UV zračenje najjače. Korišćenje solarijuma povećava rizik od razvoja melanoma, pa je preporkua da se izbegava.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)