Odrasli

NIJE VAM DOBRO POSLE ČAŠICE ALKOHOLA: Mislite da ste mamurni, a može biti nešto mnogo opasnije

Ovo su simptomi koji ukazuju na alergiju ili intoleranciju na "žestoka" pića.

02.06.2024 15:02

NIJE VAM DOBRO POSLE ČAŠICE ALKOHOLA: Mislite da ste mamurni, a može biti nešto mnogo opasnije
shutterstock.com

Ako ste primetili da alkohol počinje drugačije da utiče na vas nego ranije, možda je vreme da obratite pažnju na znake intolerancije na alkoholna pića. Iako se očekuje da ćete mamurluk doživeti nakon konzumiranja veće količine alkohola, rumeni obrazi i začepljen nos nakon samo jednog pića mogu ukazivati na razvoj intolerancije. Džefri Faktor, alergolog-imunolog, ističe da je intolerancija na alkohol češća od prave alergije na alkohol i može se manifestovati iznenada, a o tome piše i HuffPost. 

Simptomi i razlika između alergije i netolerancije

Simptomi netolerancije na alkohol mogu uključivati rumenilo, mučninu, glavobolju, lupanje srca, umor, začepljen nos i dijareju. S druge strane, alergija na alkohol može uzrokovati osip, oticanje, povraćanje pa čak i anafilaktički šok u ekstremnim slučajevima. Važno je napomenuti da su prave alergije na alkohol prilično retke. Iako kožni testovi ne mogu pouzdano utvrditi alergiju na alkohol, klinička istorija simptoma obično je dovoljna da se razlikuje intolerancija od alergije.

shutterstock.com

Ukoliko se sutradan ne osećate dobro posle konzumiraja alkohola možda ste netolerantni

Testiranje i lečenje

Ukoliko sumnjate da razvijate netoleranciju ili alergiju na alkohol, poseta alergologu može biti od velike pomoći. Lekar može sprovesti testove krvi ili kože koji mogu otkriti alergije na sastojke u alkoholu poput kvasca, ječma, histamina ili mlečnih proizvoda. Takođe, važno je razgovarati o simptomima sa lekarom kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Uzroci razvoja intolerancije i alergije

Nije jasno zašto neki ljudi odjednom razviju intoleranciju ili alergiju na alkohol kasnije u životu, ali mogu biti predisponirani zbog drugih medicinskih stanja kao što su astma, bolesti sinusa, alergije na lekove ili promene u imunološkom odgovoru tela. Genetika i izloženost okolini takođe mogu uticati na razvoj ovih stanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)