Odrasli

OVE PROMENE NA KOŽI MOGU UKAZATI NA PODMUKLU BOLEST: Evo na koje još simptome morate obratiti pažnju

Bitno je da se na vreme počne sa lečenjem.

18.04.2024 20:00

OVE PROMENE NA KOŽI MOGU UKAZATI NA PODMUKLU BOLEST: Evo na koje još simptome morate obratiti pažnju
shutterstock.com

Jedan od vodećih hirurga upozorava da čak i suptilne promene na koži mogu biti rani znak dijabetesa. Tip 2 dijabetes uzrokuje visok nivo šećera u krvi koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se rano otkrije i leči. Ovo se dešava kada su nivoi šećera u krvi viši nego obično, ali ne dovoljno visoki za dijagnozu dijabetesa.

Osetljiva koža kao znak upozorenja

Doktor Maksims Mukans, poznati barijatrijski hirurg u Weight Loss Riga, ističe da postoji veza između određenih stanja kože i osnovnih problema poput insulinske rezistencije, koja je ključni znak predijabetesa i tipa 2 dijabetesa. On tvrdi da jedan od uobičajenih simptoma koji su povezani sa ovim stanjima jeste potamnjivanje kože na određenim područjima, posebno oko vrata, pazuha i prepona. Ovo stanje, poznato kao akantoza nigrikans, često ukazuje na insulinsku rezistenciju i može se javiti pre razvoja dijabetesa.

- Akantoza nigrikans nije samo kozmetički problem, već je potencijalni znak upozorenja za osnovne metaboličke disfunkcije. Svi koji primete takve promene na svojoj koži trebalo bi da razmotre konsultaciju sa zdravstvenim profesionalcem radi dalje procene. Ignorisanje ovih znakova može biti kao da se igra sa tihim ubicom - objasnio je dr Mukans. 

shutterstock.com

Obratite pažnju na promene na koži

Simptomi koje treba pratiti

Prema NHS-u, simptomi tipa 2 dijabetesa na koje treba obratiti pažnju uključuju:


- Ekstremnu žeđ
- Povećanu potrebu za mokrenjem
- Zamagljen vid
- Gubitak težine bez očiglednog razloga
- Umor

Prevencija i rani tretman ključni u borbi protiv dijabetesa

-Prevencija i rani tretman su ključni u borbi protiv dijabetesa. Praćenjem ovih upozoravajućih znakova i usvajanjem zdravih navika, ljudi mogu preuzeti kontrolu nad svojim metaboličkim zdravljem i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa - rekao je doktor Mukans, piše San.

On promoviše navike poput redovne fizičke aktivnosti i konzumiranja uravnotežene ishrane. Redovni pregledi za ljude sa rizikom od predijabetesa ili dijabetesa  kao što su oni sa porodičnom istorijom, prekomernom težinom ili gojaznošću, i oni koji vode neaktivne živote, takođe su na njegovoj listi prioriteta.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)