Odrasli

OBOLJENJE KOJE ZOVU TIHI UBICA JE DVA PUTA ČEŠĆE OD DIJABETESA: Simptomi se pripisuju drugim bolestima, pa se otežano dijagnostikuje! (FOTO)

Poremećaj u radu ovog organa može da potraje i tri meseca bez jasnih znakova.

16.04.2024 18:50

OBOLJENJE KOJE ZOVU TIHI UBICA JE DVA PUTA ČEŠĆE OD DIJABETESA: Simptomi se pripisuju drugim bolestima, pa se otežano dijagnostikuje! (FOTO)
Shutterstock

Hronična bolest bubrega (HBB) je ozbiljan globalni zdravstveni problem koji često ostaje neprimećen, zbog ignorisanja simptoma. U pitanju je podmukla bolest koja se javlja dva puta češći od dijabetesa i čak je 20 puta učestaliji nego prevalenca raka ili HIV/AIDS. Tokom 2017. godine hronična bolest bubrega je izazvala 2,6 miliona smrtnih slučajeva, što ovu bolest čini jednim od vodećih uzročnika smrti.

shutterstock.com

Simptomi se često ignorišu dok ne bude kasno

Podmukla bolest

Hronična bolest bubrega je još jedan od poremećaja koji se može nazvati „podmuklim“, jer se simptomi na početku bolesti i ne pojavljuju, mogu da variraju i budu nejasni. Simptomi kao što su otežano disanje, visok krvni pritisak, glavobolja i umor ne povezuju se odmah sa problemima bubrega, što je često slučaj kod mnogih pacijenata. Tek nakon niza testova, kod velikog broja pacijenta otkriva se da njegovi bubrezi funkcionišu sa samo 10 odsto kapaciteta, što zahteva početak dijalize. Iz tog razloga je veoma bitno osluškivanje tela i reagovanje na znake koji nisu uobičajni.

HBB predstavlja poremećaj u strukturi i radu bubrega, koji traje najmanje tri meseca. U početku, oštećenje bubrega se iskazuje prisustvom nenormalnosti u sastavu krvi i mokraći ili nenormalnosti u izgledu bubrega i mokraćnih puteva, koje se otkrivaju nekom od metoda za pregled bubrega, recimo ultrazvučnim pregledom.

Simptmi HBB

  • Visok krvni pritisak
  • Hipertenzija
  • Bolovi u leđima, kao i po po čitavom telu
  • Svrab i grčevi u nogama 
  • Zastoj u rastu, nizak rast i savijanje kostiju donjih ekstremiteta 
  • Otok lica, stopala i trbuha.
  • Gubitak apetita, mučnina, povraćanje
  • Anemija i malaksalost
  • Tegobe sa mokrenjem

shutterstock.com

Regujte na vreme

Ključni koraci u borbi protiv bolesti

Važno je istaći da se sistematskim pregledima u medicini rada često ne utvrđuje nivo kreatinina u serumu ili kreatinina u urinu, što ukazuje na potrebu skrininga, posebno kod grupa sa povećanim rizikom od hronične bolesti bubrega. U borbi protiv ove bolesti, veće razumevanje zdravih stilova života, promena navika u ishrani i napredak medicinske tehnologije pružaju veće mogućnosti, posebno među visokorizičnim grupama kao što su osobe sa dijabetesom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim oboljenjima.

Hronična bolest bubrega je tihi ubica koji često vreba u senci, ali uz svest o simptomima i ranu dijagnozu, moguće je uspešno se boriti protiv ove ozbiljne bolesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)