Odrasli

ŽENE IMAJU VIŠE PROBLEMA SA SNOM OD MUŠKARACA: Evo zbog čega je to tako (FOTO)

Spavanje je vrlo važno za naše zdravlje i opštu dobrobit.

17.04.2024 19:50

ŽENE IMAJU VIŠE PROBLEMA SA SNOM OD MUŠKARACA: Evo zbog čega je to tako (FOTO)
unplash

Nesanica postaje veliki problem u svetu što se odražava i na druge aspekte u našem životu. Nedovoljno sna smanjuje produktivnost tokom dana, čini da budemo neraspoloženi ali i smanjuje nam koncentraciju za obavljanje svakodnevnih zadataka. 

Postoje razni faktori koji utiču na kvalitet sna, a jedan od njih odnosi se na pol. Prema nekim istraživanjima, žene su te koje ostaju češće budne tokom noći, a neke studije su pokazale da žene mogu biti pogođene poremećajima cirkadijalnog ritma (bioliškog ritma organizma).

Istraživačima naravno još uvek nije jasno kako se razlikuju muškarci i žene kada je u pitanju san i cirkadijalni ritam tj. kakav uticaj te razlike imaju na zdravlje, piše sciencealert.com.

Oni su tokom istraživanja otkrili ključne razlike u kvalitetu sna kod oba pola, što može imati dugoročne efekte na zdravlje osobe i rizik od određenih bolesti.

Razlike u telesnom satu

Istraživači su se fokusirali na 150 tekstova koji su se bavili istraživanjem različitih aspekata sna, cirkadijalnim ritmovima i metabolizmom. Rezultati su otkrili da žene imaju lošiji kvalitet sna od muškaraca te da su sklonije da razviju određene poremećaje spavanja poput sindroma nemirnih nogu. Kod muškaraca je primećeno da mogu dobiti apneju u snu više od žena. 

shutterstock.com

Nesanica je identifikovana češće kod žena u istraživanju

Melatonin, hormon koji reguliše spavanje kod žena se luči ranije u odnosu na muškarce, a telesna temperatura koja je najviša pre spavanja, kod žena se javlja ranije nego kod jačeg pola.

Rezultati su pokazali da oni vole više da spavaju i da se kasno bude što je u sukobu sa društvenim zahtevima kao što je posao.

Menja se metabolizam

Poremećaj cirkadijalnog ritma izaziva rizik od metaboličkih bolesti poput gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Takođe, veći rizik od ove bolesti imaju ljudi koji rade noćnu smenu u odnosu na one koji rade tokom dana. Ovo potkrepljuje ono što su i prethodne studije potvrdile, a to je da pol može uticati na kvalitet sna. Nalazi sugerišu potrebu za prilagođavanjem tretmana za poremećaje spavanja u zavisnosti od pola osobe.

shutterstock.com

Muškarci su skloniji da razviju apneju u snu prema rezultatima studije

Još uvek su ostali nepoznati koji su to specifični mehanizmi koji objašnjavaju zašto su problemi sa spavanjem i cirkadijalnim ritmom povezani sa većim rizikom od određenih bolesti i zašto se san razlikuje između žena i muškaraca.

Naravno, pored toga važno je uzeti u obzir menstrualni ciklus i kontracepciju jer oni svakako utiču na san i cirkadijalne ritmove.

Ovakva istraživanja pomažu da se bolje razumeju razlike između žena i muškaraca u kvalitetu sna da bi se obezbedili efikasniji tretmani za oba pola.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)