Odrasli

ŠOKANTI REZULTATI ISTRAŽIVANJA VEGANSKIH BURGERA: Povećavaju rizik od bolesti, bolje jedite pravo meso! (FOTO)

Uočeno je i da imaju i prekomernu količinu soli.

14.04.2024 16:30

ŠOKANTI REZULTATI ISTRAŽIVANJA VEGANSKIH BURGERA: Povećavaju rizik od bolesti, bolje jedite pravo meso! (FOTO)
Shutterstock

Nova studija objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu pokazala je da ljudi koji konzumiraju veganske zamene za meso, kao što su “Beyond burgeri” i “Impossible burgeri”, imaju više šećera u krvi od onih koji konzumiraju pravo meso. Ovo otkriće postavlja pitanje zdravstvenih rizika povezanih sa veganskim zamenskim mesom. Ovo ih stavlja u veći rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa.

Prethodne studije su pokazale da ishrana biljnom hranom može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 25 odsto. Međutim, istraživači novog ispitivanja su istakli da su prethodne studije uključivale ljude koji jedu pravu vegansku hranu, a ne ultra-prerađene proizvode poput popularnih tzv. veganskih burgera, a o tome piše i Dejli mejl.

 

 

Novo istraživanje je obuhvatilo 89 stanovnika Singapura sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, koji su podeljeni u dve grupe. Tokom osam nedelja, polovina učesnika je jela svoju redovnu ishranu koja uključuje meso, dok je druga polovina jela veganske burgere. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli meso imali stabilniji nivo šećera u krvi, što ukazuje na manji rizik od razvoja dijabetesa.

Vegansko zamensko meso koje se prodaje u vidu brze hrane često sadrži visok nivo ugljenih hidrata i nizak nivo proteina u poređenju sa mesom životinja, što može uticati na zdravlje konzumenata, pokazala su istraživanja. Osim toga, studija je ukazala i na povećan nivo soli u veganskim zamenskim mesnim proizvodima, što može imati negativan uticaj na krvni pritisak. Sa ovim otkrićima na umu, postoji pritisak na ove kompanije da unaprede svoje proizvode u budućnosti i stvore veganske zamenske mesne proizvode  boljeg sastava.

shutterstock.com

Oprez kod konzumiranja veganskih hamburegra

Jedna studija australijskih nutricionista iz 2022. godine otkrila je da jedna porcija biljnog mlevenog mesa sadrži više od 2.000 mg soli, što je skoro više od vaše dnevne preporučene količine od 2.300 mg i može izazvati probleme sa krvnim pritiskom. Istraživači su rekli da su proizvodi iz godine u godinu postajali slaniji.

Ovo predstavlja dodatni zdravstveni rizik za one koji ih redovno konzumiraju. Nova otkrića podstiče potrebu za daljim istraživanjima i razvojem sledeće generacije veganskih zamena mesnih proizvoda sa većim nutritivnim vrednostima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)