Odrasli

"DOBIO SAM RAK JER SAM ŽIVEO NA SENDVIČIMA": Mladić oboleo od karcinoma debelog creva otkrio je detalje svoje borbe (VIDEO)

U ispovesti tvrdi da je loša ishrana imala uticaj u njegovoj bolesti.

09.03.2024 19:30

"DOBIO SAM RAK JER SAM ŽIVEO NA SENDVIČIMA": Mladić oboleo od karcinoma debelog creva otkrio je detalje svoje borbe (VIDEO)
tiktok/printscreen/radiant14percent

Mladi Amerikanac koji se na TikTok-u predstavlja kao "radian percent" je odlučio da putem društvenih mreža podigne svest o stvarnim opasnostima sa kojima se njegovi vršnjaci mogu suočiti, nakon što je sam dobio dijagnozu karcinoma debelog creva. U svojoj 25. godini, dobio je šokantne vesti, pri čemu su lekari ukazali da je tumor verovatno razvijao poslednje tri godine. Mladić je svoje stanje pripisao nezdravim navikama u ishrani, priznajući da se preterano oslanjao na brzu hranu i često se prepuštao uživanju u bifteku.

shutterstock.com

Mladiću su lekari rekli da je rak debelog creva dobio u prethodne tri godine

Nezdravi izbori u načinu života

Mladić je otvoreno priznao svojim pratiocima na društvenim mrežama da je njegova sklonost ka praktičnosti dovela do obrasca konzumiranja sendviča i brze hrane, dok je retko sebi pripremao domaća jela. Takođe, njegova redovna konzumacija bifteka je istaknuta kao faktor koji je doprineo njegovom zdravstvenom stanju. Iako nije bilo porodične istorije karcinoma debelog creva, on tvrdi da su njegovi izbori u načinu života krivi za njegovu dijagnozu.

 

 

- Dijagnozu sam dobio u svojoj 25. godini, ipak lekar mi je kazao kako tumor imam sigurno već tri godine. Sam sam kriv! U to sam vreme doslovno živeo na sendvičima - kazao je mladić u snimku na TikTok-u.

Kao odgovor na njegova otkrića, pratioci su mu ponudili reči podrške, pokušavajući da ublaže njegova osećanja krivice.

- Nisu mi lekari jasno potvrdili ovo moje uverenje, ali su mi nagovestili kako nisam daleko od istine. U porodici nemamo slučajeva karcinoma debeloga creva, tako da genetika nije kriva - kazao je.

Jedan pratilac je čak šaljivo sugerisao da bi, kada bi se znali pravi uzroci njegovog karcinoma, on bio dobitnik Nobelove nagrade. Ovaj razgovor pružio je trenutak lakoće usred ozbiljne diskusije o mladićevim zdravstvenim borbama.

Mladićeva odluka da otvoreno govori o svojoj borbi sa karcinomom debelog creva služi kao snažan podsetnik o važnosti zdravih izbora u načinu života i redovnih medicinskih pregleda. Kroz svoju ispovest, on se nada da će edukovati i upozoriti druge o potencijalnim posledicama zanemarivanja sopstvenog zdravlja. Njegovo putovanje predstavlja svedočanstvo o moći društvenih medija u širenju svesti i pružanju podrške unutar zajednica koje se suočavaju sa sličnim medicinskim izazovima

Komentari (0)