Odrasli

VRTOGLAVICA MOŽE DA BUDE ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Evo kad je potrebno zatražiti lekarsku pomoć

Ovaj simptom prati oko 350 stanja i jedan je od tri razloga zbog kojih se ljudi najčešće javljaju medicinskim stručnjacima

27.02.2024 09:30

VRTOGLAVICA MOŽE DA BUDE ZNAK OZBILJNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA: Evo kad je potrebno zatražiti lekarsku pomoć
Shutterstock

Vrtoglavica je subjektivni osećaj gubitka ravnoteže ili rotacije okoline, često praćen osećajem mučnine ili nesvestice. Ona može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući unutrašnje uho, centralni nervni sistem ili čak psihološke faktore.

Mogući uzroci vrtoglavice


Postoje mnogi mogući uzroci vrtoglavice, uključujući unutrašnje uho i vestibularni sistem. Ona, takođe, može da se javi zbog infekcije, problema sa krvotokom, neuroloških problema, a može da bude i posledica izloženosti stresu. Najzad, i anksioznost može da bude uzrok vrtoglavice. Važno je obratiti pažnju na druge simptome koji se mogu javiti istovremeno sa vrtoglavicom, kao što su gubitak sluha, glavobolja ili poremećaji vida.

shutterstock.com

Vrtoglavica može da se javi u okviru endokrinih poremećaja

 

Značaj zdravstvene procene


Ukoliko se vrtoglavica javlja često ili traje duže vreme, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar će obaviti pregled kako bi utvrdio uzrok vrtoglavice i preporučio odgovarajući tretman. Ponekad je vrtoglavica povezana sa ozbiljnijim zdravstvenim stanjima poput migrene, problema sa srcem ili endokrinim poremećajima.

Prevencija i lečenje

Prevencija vrtoglavice može uključivati redovno vežbanje, izbegavanje alkohola i duvana, kao i održavanje zdrave ishrane i hidratacije. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti terapiju u vidu vežbi ravnoteže ili lekova koji pomažu u smanjenju simptoma.

Vrtoglavica može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema i važno je obratiti pažnju na nju. Redovni lekarski pregledi i praćenje simptoma mogu pomoći u dijagnostikovanju i lečenju potencijalno ozbiljnih uzroka vrtoglavice. Uvek je važno potražiti medicinsku pomoć ukoliko se javi vrtoglavica kako bi se utvrdio uzrok i započeo odgovarajući tretman.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)