Odrasli

NE MOŽETE DA SMRŠATE I STALNO VAM JE HLADNO: To može da bude čest simptom neizlečive bolesti, koju nazivaju još "nevidljivom"

Ovo su samo neki od znakova smanjene funkcije štitne žlezde koju mnogi ni ne znaju da imaju.

23.01.2024 15:00

NE MOŽETE DA SMRŠATE I STALNO VAM JE HLADNO: To može da bude čest simptom neizlečive bolesti, koju nazivaju još "nevidljivom"
Shutterstock

Ukoliko ne možete da smršate i stalno vam je hladno to može biti posledica "nevidljive bolesti" koja pogađa milione ljudi. Simptomi uključuju debljanje i stalni osećaj hladnoće, koji se često javljaju tokom zime. Ova "nevidljiva bolest" takođe može uzrokovati umor i depresiju, tvrde stručnjaci. Osetljivost na hladnoću ili teškoća u mršavljenju mogu biti znaci problema sa štitnom žlezdom. Sva četiri simptoma povezana su sa nedovoljnim radom štitne žlezde, gde žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Stanje se može lečiti dnevnim unosom hormonskih tableta, ali nije uvek lako uočljivo.

Simptomi nedovoljne aktivnosti štitne žlezde često su slični simptomima drugih stanja i obično se razvijaju polako, tako da ih možda nećete primetiti godinama. Ovo oboljenje uzrokuje napad imunološkog sistema na štitnu žlezdu, oštećujući je i smanjujući proizvodnju hormona tiroksina. Nedostatak tiroksina može povećati rizik od srčanih bolesti, jer niske nivoe ovog hormona mogu povećati nivoe holesterola u krvi.

Profimedia

Mnogi ni ne znaju da imaju problem sa štitnom žlezdom

Ovo stanje, ako se ne leči tokom trudnoće, može povećati rizik od preeklampsije, anemije kod majke, deformiteta pri rođenju, prevremenog porođaja i drugih komplikacija. U retkim slučajevima, nedovoljno aktivna štitna žlezda može dovesti do još ozbiljnijih stanja.

Jedini tačan način za otkrivanje problema sa štitnom žlezdom je da se uradi krvni test koji proverava nivoe hormona. Ako osećate umor, debljanje, depresiju, osetljivost na hladnoću, suvu kožu i kosu ili bol u mišićima, trebalo bi da posetite lekara i zatražite testiranje na nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu.

Foto: Shutterstock

Ovu bolest zovu još "nevidljivom"

Većina pacijenata koji dobiju pozitivan rezultat dobijaju dnevne tablete zamene hormona. Lekari sprovode krvne testove tokom nekoliko nedelja kako bi odredili pravu dozu leka, a obično se uzima do kraja života, jer je nedovoljno aktivna štitna žlezda autoimuna bolest. Iako se stanje ne može izlečiti, znaci i simptomi nedovoljno aktivne štitne žlezde mogu potpuno nestati uz pomoć lekova.

Simptomi uključuju umor, osetljivost na hladnoću, debljanje, zatvor, depresiju, sporo kretanje i razmišljanje, bolove i slabost u mišićima, grčeve u mišićima, suvu i ljuskavu kožu, lomljivu kosu i nokte, gubitak libida, bol, utrnulost i trnjenje u ruci i prstima, neredovne ili obilne menstruacije, a o tome piše i San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)