Odrasli

EMA JE 10 GODINA TRPELA UŽASNE BOLOVE: Doktori su je ubeđivali da joj nije ništa i da bespotrebno drami, a onda je krenula drama (FOTO)

Zbog zdravstvenog problema, ušla je u medicinski indukovanu menopauzu, kako bi se njeni bolovi smanjili.

15.11.2023 20:10

EMA JE 10 GODINA TRPELA UŽASNE BOLOVE: Doktori su je ubeđivali da joj nije ništa i da bespotrebno drami, a onda je krenula drama (FOTO)
tiktok/printscreen/endometriosisem

Endometrioza pogađa jednu od deset žena u Britaniji i to je stanje u kojem tkivo slično sluzokoži materice počinje da raste u drugim delovima tela. Ema Mekasvel (24) bivši trener Lakrosa od svoje 13 godine, kad je dobila prvu menstruaciju, trpela je užasne bolove. Kako je ispričala za britanski San, kad god bi otišla kod doktora rekli su joj da joj nije ništa i da bespotrebno drami.  

- Bol je bio nepodnošljiv, napredovalo je do tačke kada nisam mogla da jedem ili pijem vodu. Imala sam strašne bolove čak i kada nisam imala menstruaciju - objasnila je ova devojka

Nakon što su svi njeni rezultati bili normalni, a lekari odbacili njenu patnju, Ema je odlučila sa 15 godina da proveri zbog čega ima takve bolove, jer se kako je otkrila osećala kao da joj se telo raspada, a niko nije imao odgvor na to šta se dešava. 

Printscreen/TikTok/endometriosisem

Zbog jakih bolova sa kojima se suočila, Ema je morala da koristi štap i pomoć

Četiri godine kasnije Ema je posetila gastroenterologa koji joj je pogrešno dijagnostifikovao sindrom iritabilnog creva, nešto što je uobičajeno za digestivni sistem.

Nakon što su je mnogi lekari smirivali da ne postoji problem, konačno joj je iste godine dijagnostifikovana endometrioza. Kako ona ističe doktori su joj govorili da je "melodramatična" i da zaboravi na to. Još gore od toga, sa čime se ona suočila kada su lekari u pitanju jeste da je imala uvid u njihove beleške gde je opisuju kao neraspoloženu i nestabilnu. 

Bivša instruktorka Lakrosa ističe kako joj je neposredno nakon dijagnoze jedna doktorka sugerisala da poseti terapeuta jer je ono što oseća u njenoj glavi. 

Da bi njen bol bio ublažen, Ema je imala 2019. godine prvu operaciju kako bi se uništio deo tkiva u njenom reproduktivnom području. Međutim, kako devojka tvrdi, doktor nije znao šta traži i na kraju je napravio veći problem izazvavši veći bol. Imala je kroz četiri godine još jednu operaciju  kako bi joj se uklonilo tkivo po celom telu uključujući rebra, creva, debelo crevo, karlicu stomak.

I nakon ove operacije je osećala bolove pa je morala da koristi hodalicu. Konačno 2023. godine morala je da uđe u privremenu medicinsku indukovanu menopauzu kako bi lekari zaustavili proizvodnju estrogena koji podstiče tkivo da raste. 

@endometriosisem prepping food for my period is key because if i’m getting out of bed its for a minute tops #endometriosis #adenomyosis #periodpain #endobelly #chronicpain #mealprep ♬ Ain't No Mountain High Enough - Marvin Gaye & Tammi Terrell

Ona je otkrila kako je to bilo užasno iskustvo i da je menopauza uspela da prikrije simptome ali je napravila pustoš po njenom telu. Ema ističe kako uživa u životu ali sa veoma ograničenim stanjem. Radila je kao trener lakrosa i barista ali zbog svog stanja nije mogla da nastavi. Sada se fokusira na puno radno vreme kao zagovornik endometrioze gde radi sa raznim fondacijama i zdravstvenim kompanijama kako bi podelila svoju priču i podigla svest.

O svom problemu često priča na TikTok mreži podižući svest o tome sa porukom da niste sami i da svako treba da bude saslušan o svom problemu. Takođe napominje da treba da dobijete nekoliko mišljenja pre utvrđenog stanja endometrioze.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)