Odrasli

NAJSTARIJI LEKAR NA SVETU IMA 101 GODINU I RECEPT ZA DUG ŽIVOT! Ovih 5 stvari sam se oduvek pridržavao da bih bio SREĆAN!

Dobri geni i malo sreće mogu imati uticaj na vašu dugovečnost.

14.04.2023 15:01

NAJSTARIJI LEKAR NA SVETU IMA 101 GODINU I RECEPT ZA DUG ŽIVOT! Ovih 5 stvari sam se oduvek pridržavao da bih bio SREĆAN!
Youtube-News 5 Cleveland

Stogodišnji Hauard Taker koji je rođen daleke 1922. godine, kada je prosečni životni vek muškarca u Americi bio 58 godina a žena 61, dao je neke savete za dug, zdrav i srećan život. Ovaj lekarneurolog ističe kako ga pacijenti stalno pitaju šta je to čega se pridržava kako bi vodio ispunjen život i bio mentalno zdrav. Kako je u svom odgovoru objasnio, genetika ali i malo sreće igraju važnu ulogu u našem životu,međutim, postoje neka životna pravila po kojima je živeo i doživeo duboku starost.

Odložite penziju

Doktor Taker je najstariji lekar na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda a njegova supruga Sara, sa kojom je 65 godina u braku, se i dalje bavi psihoanalizom i psihijatrijom u svojoj 89. godini. On kaže da je tokom pandemije lečio ljude pet ili šest dana u nedelji.

pexels.com

Doktor savetuje da i u penziji budete aktivni

Kada nije radno aktivan, vremešni doktor napominje da voli da se druži sa decom i unucima i da prati sportove u Klivlendu.On napominje da je veliki blagoslov imati dobru karijeru u kojoj uživate i da je odlaganje penzionisanja jedan od recepata da budete ispunjeni i srećni jer, prema tvrdi, ljudi koji se penzionišu i postanu neaktivni pod većim su rizikom od problema mentalnog zdravlja.

Ne dozvolite da izađete iz forme

Bilo koji vid sporta i aktivnosti je i te kako poželjan da se ostane u formi i zdrav, a ovaj doktor je praktikovao plivanje, džogiranje i planinarenje i oni su ga održali zdravim do kasnih 80-ih. Iako u ovim godinama nema mogućnosti da bude toliko aktivan, on tvrdi da se trudi  da se trudi kako bi svako dana na svojoj traci za trčanje prešao makar 4 kilometara.

Da bi prekratio to vreme, gleda klasične Tarnerove filmove koji mu pomažu u obuzdavanju dosade. Studije su otkrle da šetnja od samo 15 minuta može imati benefite za naše zdravlje i da može smanjiti rizik od prerane smrti za čak 25 minuta. 

Izbegavajte cigarete

Ovaj doktor tvrdi kako je u srednjoj školi želeo da konzumira cigarete ali ga je od toga odvratio otac upitavši ga da li je bolje da u pluća unese svež vazduh umesto dima?

unplush

Cigarete su štetne za zdravlje i treba ih izbegavati

Prisustvovao je mnogim medicinskim stastancima gde bi lekari sa cigaretom u ustima govorili pacijentima da ostave cigarete jer će to smanjiti njihov apetit i smiriti im živce. Pušenje cigareta izaziva mnogobrojne bolesti poput raka, moždanog udara, bolesti perifernih arterija i plućnih i kardiovaskularnih bolesti.

Ne ograničavajte sebe

Doktor Taker napominje da umerenost omogućava život punim plućima ali i da nas istovremeno sprečava da preteramo i utičemo na naše zdravlje, prenosi sajt CNBC.

Ponekad da sebi oduška i popije martini ali ključna stvar je da je okrenut raznovrsnoj ishrani, za šta je zaslužna njegova žena Sara. U njihovim obrocima najviše obiluje salata, brokoli ili posebna vrta kupusa zvana bok čoj. Prava tajna dugovečnosti, kako napominje, je da nema tajni. Treba vreme iskoristiti maksimalno jer se jednom živi.

Ne dozvolite da vam znanje propadne

Pošto je neurolog, sedam decenija imao je priliku da bude svedok kako je medicina napredovala i evoluirala. On kaže da voli da prenosi znanje na svoje studente i specijalizante ali i da od njih dosta toga nauči. 

Učestvovao je i u snimanju dokumentarca o sebi gde je sa zadovoljstvom podelio priče iz njegove duge karijere. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)