Odrasli

OŽENJENI MUŠKARCI DUŽE ŽIVE? Naučnici otkrili kako brak utiče na zdravlje jačeg pola, posle ovoga odmah ćete otići kod matičara (FOTO)

Prema rezultatima istraživanja muškarci koji nisu u braku imaju 2,2 puta veću šansu da umru u narednih pet godina nakon dijagnostikovanja srčane slabosti u odnosu na one koji imaju supruge

24.02.2023 14:00

OŽENJENI MUŠKARCI DUŽE ŽIVE? Naučnici otkrili kako brak utiče na zdravlje jačeg pola, posle ovoga odmah ćete otići kod matičara (FOTO)
shutterstock.com

Načno istraživanje sprovedeno u SAD dokazalo je da oženjeni muškarci žive duže i imaju duplo manje šanse da dožive srčanu insuficijenciju, odnosno slabost srčanog mišića i druga kardio-vaskularna oboljenja.

Istraživanje je sprovedeno na 6.800 ljudi tokom kojeg je upređivano zdravstveno stanje samaca i muškaraca koji su u braku.

Prema rezultatima muškarci koji nisu u braku imaju 2,2 puta veću šansu da umru u narednih pet godina nakon dijagnostikovanja srčane slabosti u odnosu na one koji imaju supruge, piše britanski San.

Foto: Shutterstock

Muškarci koji nisu u braku žive pet godina kraće nakon dijagnoze srčane slabosti u odnosu na oženjene

Rezultati istraživanja

Istraživanje je sprovela dr Karatina Lejba sa Univerziteta u Koloradu a rezultate studije je predstavila na konferenciji Američkog koledža za kardiologiju. Ona je sa naučne strane objasnila i zašto samaci žive kraće u odnosu na oženjene.

- Postoji veza između oženjenih i kliničke prognoze za bolesti posebno za srčana obolenja. Oženjeni muškarac manje je usamljen što smanjuje probleme sa mentalnim zdravljem, imati ženu pomaže u smanjenu rizika od visokog krvnog pritiska i drugih bolesti srca - rekla je ona.

Kako je pojasnila dr Lejba, čak i ukoliko je muškarac bolestan od srčane bolesti on će živeti pet godina duže u odnosu na neoženjene pacijente.

- Muškarci koji imaju supruge redovnije piju lekove, dolaze na zakazane lekarske preglede, više paze na ishranu i imaju bolje opšte zdravstveno stanje - dodala je ona.

shutterstock.com

Bračni status nije uticao na rizik od smrti od srčane insuficijencije kada su u pitanju žene

Simptomi srčane insuficijencije

Ovo nije prvi put da naučnici istražuju kako brak utiče na muškarce. I ranije studije su pokazale da bračni status pozitivno utiče na zdravlje i duži životni vek kod muškaraca. 

- Moramo razmišljati o našim pacijentima ne samo u smislu njihovih faktora rizika po njihovo zdravlje već pažljivo pogledati i kakav život vode. Najlakše je prepisati terapiju ali često samo uzimanje lekova nije dovoljno - rekla je dr Lejba.

Ista studija je pokazala da bračni status nije uticao na rizik od smrti od srčane insuficijencije kada su u pitanju žene. 

Do srčane insuficijencije, ili slabosti srca, dolazi usred poremećaja srčane funkcije, pa srčani mišić više nije u stanju da adekvatno pumpa krv kroz organizam. Srčana slabost najačešće nastaje nakon što druga stanja (poput koronarne bolesti, visokog krvnog pritiska) oštete ili oslabe srce.

Simptomi ove opasne bolesti su sledeći:

  • nedostatak vazduha i otežano disanje
  • umor i slabost 
  • pospanost
  • oticanje nogu, članaka ili stopala
  • oticanje stomaka
  • brz i nepravilan rad srca 
  • uporni kašalj, ponekad praćen krvnim ispljuvkom 
  • povećana potreba za mokrenjem, posebno noću 
  • nedostatak apetita i mučnine 
  • teškoće sa koncentracijom 
  • bol u grudima   

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)