Odrasli

NAJDUGOVEČNIJA STARICA IMA VEOMA NEOBIČAN RECEPT: Tvrdi da je na veoma jednostavan način dočekala 115. godinu!

Marija Branjas Morera iz Španije za manje od mesec dana će napuniti 116 godina i zvanično je najstarija osoba na planeti nakon što je nedavno preminula francuska časna sestra Andre u 118. godini.

27.01.2023 15:01

NAJDUGOVEČNIJA STARICA IMA VEOMA NEOBIČAN RECEPT: Tvrdi da je na veoma jednostavan način dočekala 115. godinu!
Printscreen/Youtube/Olot Televisio

Naučnici su u stalnoj potrazi za onim što na bilo koji način može da produži ljudski život, to jest za receptom za dugovečnost, istražujući zbog čega su neki ljudi vitalniji i dožive duboku starost u odnosu na mnoge druge, međutim, čini se da pravog odgovora kada je u pitanju ta osetljiva tematika, još nema. Ipak, pojedine osobe koje su dočekale duboku starost preporučuju da dosta toga može da učini vrsta hrane koja se jede, kao i način života, ističući da su to njihove tajne. 

Nedavno je za najstariju stanovnicu planete proglašena Marija Branjas Morera, koja ima 115 godina, a koja je sada otkrila nešto sasvim novo kada je u pitanju recept za dugovečnost. Ona, naime, kaže da je za dug život potrebno samo izbegavati određene ljude.

Marijina biografija je na Tviteru opisana u svega nekoliko reči: "Stara sam, veoma stara, ali nisam idiot". 

Ta starica je rođena u San Francisku u Kaliforniji, 4. Marta 1907. godine, samo godinu dana nakon što su se njeni roditelji nastanili u SAD. Osam godina kasnije odlučili su da se vrate u Španiju, tako da je i ona ostala u toj zemlji do duboke starosti. U izveštaju Ginisove knjige rekorda Španiju je oduvek nazivala svojim domom. U staračkom domu Rezidencija Santa Marija del Tura živi već 22 godine. 

Interesantno je da će ona za manje od mesec dana napuniti 116 godina i kako kažu u saopštenju iz doma, "dobrog je zdravlja i iznenađena je zbog pažnje koju dobija zbog svojih godina".

Marija je svedok duge istorije i preživela je oba svetska rata kao i pandemiju španskog gripa. Godine 2020. je pobedila koronavirus, zarazivši se kada je proslavljala 113. rođendan. Veoma brzo se oporavila. Proglašena je najstarijom osobom na planeti nakon što je nedavno u snu preminula francuska časna sestra Andre u 118. godini. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)