Odrasli

OVO SU SIMPTOMI POSTPRAZNIČNE DEPRESIJE: 3 znaka su ključna, morate reagovati, evo i kako!

Psihološkinja i psihoterapeut Marija Babić otkrila je za Srećnu republiku da postojanje postpraznične depresije nije ništa neobično, kao i razloge zbog kojih se ona javlja.

04.01.2023 13:00

OVO SU SIMPTOMI POSTPRAZNIČNE DEPRESIJE: 3 znaka su ključna, morate reagovati, evo i kako!
shutterstock.com

"Čekali smo u životu mnoge stvari, to svi znamo, a uvek su nam i sigurno dolazile samo Nove godine", govorio je Duško Radović. Ipak, mnogi od nas sa tim novim godinama čekaju i nove početke, nove izazove, nove prilike i šanse, poslovne poduhvate, prijateljstva, ljubavi... Baš zbog toga bi dolazak praznika mogao da se definiše kao period koji mnogo toga obećava, a iako se često i dogodi da nam se mnoge stvari ispune, jasno je da ulazak u narednu godinu ne predstavlja dobijanje magičnog štapića koji nam garantuje ostvarivanje svake zamisli i želje.  

Anksioznost koja je, prema rečima stručnjaka, izuzetno rasprostranjena, naročito u današnjem dinamičnom i stresnom životu, podstiče očekivanja da se uzdamo u Novu godinu da će ona doneti rešenja za mnoge probleme, kao i boljitak u mnogim sferama života. Kako za Srećnu republiku objašnjava psihološkinja i psihoterapeut Marija Babić, čini se kao da negde svi pokušavamo da prebacimo odgovornosti na nešto što nismo mi.

- Onda dođe taj 1. januar, pa 15. januar, a zatim i 30. i ništa se značajno ne promeni, ne dogodi, ništa što inače ne bi. Eto nam izneverenih očekivanja, eto nam naučene bespomoćnosti i depresivnog raspoloženja - ističe Babićeva.

Ona podseća da se depresija u ovom periodu, poznata kao postpraznična, zapravo javlja mnogo ranije, dok iščekujemo nastupajuće praznike. Simptomi koji prate to stanje su različiti - od povlačenja u sebe, do socijalne izolacije, bezvoljnosti i nedostatka motivacije.

shutterstock.com

Nova godina za mnoge predstavlja nove početke, ali može da done i izneverena očekivanja i razočaranja

Ništa manje od tih emocija i unutrašnjih simptoma ne utiče ni manje sunčanih sati koji i te kako mogu da nedostaju tokom hladnih, zimskih dana, pa smo samim tim manje izloženi Suncu i vitaminu D. Finansijska situacija koja se manifestuje većom potrošnjom novca za vreme praznika takođe može biti jedan od uzroka da nas u ovom periodu obuzme neraspoloženje.

- Finansijska situacija jeste jedan od uzroka. Povezana je sa onom opaženom bespomoćnošću, usled nedostatka sredstava koja su nam sada potrebna nekad i za osnovnije životne stvari, s obzirom na to da smo pre samo 10 dana novac trošili na nekad i skroz nepotrebne stvari - istakla je naša sagovornica.

Demotivacija i disforija se, prema njenim rečima, javljaju kada ono što usledi nije ono što smo očekivali.

shutterstock.com

Neraspoloženje kod većine se javlja kada nisu ostvarili ono što su očekivali

Najbolji način da se to stanje prevaziđe jeste da se aktiviramo i radimo ono što volimo. Pravljenje planova za budućnost takođe je odličan način da se suočimo sa teškoćama i lakše prebrodimo neraspoloženje ili razočaranje. Takođe, važno je i prihvatanje osećanja i shvatanje šta nam se dešava.

- Sličnost između postpraznične depresije i kliničke depresije donekle postoji, a ona se uglavnom ogleda kroz simptome poput demotivisanosti, bezvoljnosti i osećaja bespomoćnosti. S druge strane, kod postpraznične depresije je više reč o "sniženom" afektu i neraspoloženju nego o nečem ozbiljnijem kao što je to slučaj kod kliničke - navela je psihološkinja. 

Ona napominje da za stvari koje radimo treba preuzeti odgovornost, imajući u vidu da svakog trenutka budemo svesni šta radimo i kakve to posledice donosi.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)