Odrasli

JEDAN OD NAJSKUPLJIH SIREVA NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI: Od cene će vam se zavrteti u glavi! (FOTO)

Zbog ovog mlečnog proizvoda mnogi dolaze u našu zemlju, ali nije za one bez dubokog džepa.

22.12.2022 10:02

JEDAN OD NAJSKUPLJIH SIREVA NA SVETU PROIZVODI SE U SRBIJI: Od cene će vam se zavrteti u glavi! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Sir je gotovo neizostavna namirnica koja se služi uz mnoge obroke kod balkanskih, ali i drugih naroda širom sveta i ne mogu se nabrojati sve vrste koje se proizvode od različitog mleka. Ako ste ljubitelj kravljeg ili ovčijeg sira, onda ste i upućeni u cene tih proizvoda, pa verovatno imate i svoje dobavljače i prodavce kod kojih često kupujete. Međutim, ako bi vam neko rekao da se najbolji sir pravi od magarećeg mleka, a da je najskuplji proizveden u Srbiji, da li biste mu poverovali? 

Magareće mleko je vekovoma unazad bilo slavljeno i hvaljeno zbog hranljivih materija kojima obiluje, a koje jačaju imuni sistem. Ljubitelji sireva znaju da se čuveni Pule sir pravi od  mleka balkanskih magaraca i proizvodi na farmi u Mačvi kod farmera koji jedini zna recept za tu "poslasticu". Sir se pravi od 60 odsto magarećeg mleka i 40 odsto kozijeg, što ga čini jednim od najzdravijih na svetu. Mnogi hvale njegovu nutritivnu vrednost, a jedino oni koji su ga probali mogu potvrditi da je taj mrvljeni sir pravo bogatstvo i to bukvalno rečeno - ne samo zbog svoje hranljivosti i lekovitosti, već i zbog cene po kojoj se prodaje.

Naime, on se nalazi prvi na listi najskupljih sireva na svetu jer košta neverovatnih 120.000 dinara po kilogramu iz razloga zahtevnog procesa proizvodnje, ali cenu diktira i specifičan ukus zbog kog je toliko popularan u svetu.

Pule sir proizvodi se u rezervatu prirode Zasavica u Vojvodini i recept za njegovo pravljenje zna samo osnivač tog gazdinstva. Za jedan kilogram tog dragocenog sira potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka. Njegova previsoka cena opravdana je trudom koji se ulaže u proizvodnju jer se mužnja magarica sprovodi ručno i to triput dnevno.

Dok krave mogu dati i do 60 litara mleka dnevno, magarice daju svega dva litra i to nakon što oni koji su zaduženi za mužu sačekaju da one nahrane svoje mladunce.

Za proizvodnju Pule sira nije dovoljno imati samo magareće mleko, već se u njega pored kozjeg mleka ubacuju aditivi i bakterije kako bi se smesa zgrušala. Ona se zatim stavlja u kalupe od 50 grama da odstoje i da se stegnu. 

Prema nekim podacima, ovaj sir u sebi sadrži svega jedan odsto mlečne masti, a koncentracija vitamina C u magarećem mleku je čak 60 puta veća od one u kravljem. Pule sir sadrži i antialergene.

Iako postoji malo farmi na svetu gde se uzgajaju magarci, čudesna moć mleka od te životinje je neupitna. Grčki lekar Hipokrat ga je navodno koristio za lečenje nekih bolesti i saniranje rana. Takođe, navodi se da je katolički poglavar papa Franja kao dete dobijao da pije magareće mleko. Postoje podaci da su ga žene iz bogatih porodica koristile za lepotu i njime se negovale, a veruje se da se egipatska vladarka Kleopatra kupala u njemu kako bi održala svoju kožu lepom i mekom.

Magareće mleko je jedno od najzdravijih i najsličinije je ljudskom, majčinom mleku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)