Odrasli

NIKAKO NE ODLAZITE U KREVET S MOKROM KOSOM! Stručnjaci upozoravaju: Ne želite da vam se ovo dogodi s kožom glave!

Iako naizgled bezazleno, spavanje s neosušenim vlasima može da prouzrokuje brojne probleme.

15.11.2022 19:01

NIKAKO NE ODLAZITE U KREVET S MOKROM KOSOM! Stručnjaci upozoravaju: Ne želite da vam se ovo dogodi s kožom glave!
Foto: Shutterstock

Svaka žena želi lepu kosu, a mnoge od nas pribegavaju raznim preparatima ne bi li je negovale na pravi način. Nažalost, ako vam je kosa krhka i tanka, nekada ne pomažu ni najbolji šamponi i maske, već je to do genetike. U tom slučaju ne možete mnoga toga učiniti, ali se barem možete brinuti o njoj.

Zbog čestih obaveza, ranog odlaženja na spavanje i umora, mnoge žene ne pridaju veliki značaj sušenju kose nakon pranja, te tako mokre kose odlaze na spavanje. Neretko se dešava da se ujutru požale na glavobolju ili kako ih boli uvo, međutim, osim tih očiglednih zdravstvenih problema, odlazak na spavanje mokre kose može uzrokovati još mnogo toga. 

Tiktokom kruži snimak u kom jedna devojka objašnjava da neosušena kosa pred spavanje može narušiti njen kvalitet i to na mnogo načina, a pre svega pojavom gljivičnih infekcija. Gljivice se stvaraju na toplim i vlažnim mestima, najčešće i usled znojenja, a posledica su i slabe higijene. Praćene su svrabom i sitnim česticama na koži poput peruti ili seboreje, ali mogu da izazovu i crvenilo i osipe. 

Osim toga, tanka kosa je nešto što nijedna devojka ne voli, a upravo spavanje sa mokrim vlasima može dovesti do njenog daljeg proređivanja i opadanja. Prilikom spavanja moraju se menjati i položaji kako se kosa ne bi tanjila na nekom određenom mestu, a naročito kada je mokra jer u tom slučaju mogu da nastanu i zalisci. U gorim slučajevima može da dođe do prekomernog opadanja kose, pa i do alopecije.

Samim tim što kosa nije prosušena, velika je verovatnća da će se ona tokom spavanja lomiti ili stvarati neželjene kovrdže, zbog čega neće biti lepo stilizovana. Kosa koja nije nakon pranja osušena, mnogo je krhkija nego što mnogi misle. 

- Moja kosa zahteva vreme za sušenje, nemam vremena za to -

- Meni stvara glavobolje -

- Spavanje s mokrom kosom nije najgora stvar. Ja to radim godinama unazad i moja kosa je još svilenkasta i sjajna - 

- Ja se trudim da budem sigurna da mi je kosa pre odlaska u krevet potpuno suva -

- Ovo je tačno. Toliko kose sam imala ranije, a mokra kosa, naročito noću, prouzrokovala je masivne gljivične infekcije i gubitak kose - komentarisale su korisnice mreže. 

Iako su se u snimku mnoge žene prepoznale, bilo je i onih dama koje su se požalile kako njima odlazak sa mokrom kosom na spavanje prouzrokuje juatarnje glavobolje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)