Odrasli

UVEK STE UMORNI POSLE BUĐENJA? Zbog ove 3 greške koje svi pravimo, tokom celog dana nam se spava!

Dr Endrju Huberman je došao do rezultata da promene tri jutarnje navike po ustajanju iz kreveta, mogu da razmdrdaju naš organizam.

12.11.2022 10:02

UVEK STE UMORNI POSLE BUĐENJA? Zbog ove 3 greške koje svi pravimo, tokom celog dana nam se spava!
Foto: Shutterstock

Smatra se da postoje dva tipa ljudi, ranoranioci i oni koji bi najradije spavali svakoga dana do podne. U prvoj kategoriji su ljudi koji vole jutro, sami se bude i odmah ustaju iz kreveta, dok su u drugoj kategoriji, mnogo brojniji, oni koji odlažu alarm na svakih pet minuta i koriste svaki slobodan trenutak da dremaju.

Naučnik dr Endrju Huberman je ispitivao jutarnje navike i došao je do saznanja u čemu grešimo tokom jutarnjih rituala. Promene u vidu samo tri navike bi nam pomogle da se osećamo odmornijim već od ranih jutarnjih sati. 

Srećna Republika vam otrkiva i šta da uradite da biste bili u najboljoj formi od rane zore. 

1. Izađite napolje

unsplash.com

Jutarnja šetnja je idealna za razbuđivanje

 

Brojna istraživanja dovela su do zaključka da dnevno svetlo igra odlučujuću ulogu u razbuđivanju. Nije svejedno da li ćete uključiti kompjuter, televizor ili lampu, već morate izaći napolje. Cirkulisanje vazduha je podjednako bitno, a dovoljno je svega 5-10 minuta da provedemo napolju, i to u prvih sat vremena posle ustajanja, kako bismo bili budniji i aktivniji tokom celog predstojećeg dana.

2. Odložite kafu

shutterstock.com

Uzmite kafu tek posle 90 minuta

 

Ovaj razbuđujući napitak je prvo što mnogima prolazi kroz misli čim otvore oči. Kafa sadrži kofein za koji je dokazano da utiče na razbuđivanje, ipak, dr Huberman smatra da ovo zadovoljstvo treba da odložite na nekih 90 minuta posle ustajanja.

- Ako se probudite ujutru, a niste spavali onoliko koliko biste želeli, logično je da ste još uvek pospani. To je zato što kada smo pospani, hemikalija koja se zove adenozin nakuplja se u mozgu, a ona nam govori da treba i dalje da spavamo, dok kofein to stanje blokira. Ako ste pospani, to znači da još uvek imate nagomilani adenozin u vašem telu - objašnajva dr Huberman, a prenosi Sun.

On smatra da ukoliko ne možete odmah da odložite kafu na 90 minuta od ustajanja, odlažite je postepeno dok ne dođete do tih 90 minuta.

3. Ugrejte se

shutterstock.com

Ukoliko nemate vremena za vežbanje, pomoći će i hladniji tuš

 

Dok spavamo temperatura tela opada, zato nam je veoma hladno kada se probudimo. Upravo to je razlog zbog čega se ujutru od jorgana najteže razdvajamo. Dr Endrju smatra da bi idealno zagrevanje bilo u vidu vežbi, i da je najbolje da se odmah po buđenju posvetimo fizičkim aktivnostima. 

- Druga stvar koja vas može podjednako zagrejati je hladniji tuš. Znam da zvuči kontradiktorno, ali što više telo hladite spolja, to ono pokušava da se ugreje iznutra. Upravo će hladnija voda biti ta koja će odmah podići celu temperaturu tela i razbuditi vas. Idealna bi bila jutarnaj kombinacija vežbi i hladnog tuša - zaključuje dr Huberman.

Bonus video:

Komentari (0)