Odrasli

Šta se desi s hranom kad na nju sleti mušica? ZGADIĆE VAM SE KAD SHVATITE KOLIKO ONE RADE JEZIVU STVAR!

Kako upozoravaju stručnjaci, muve sleću na naše namirnice da bi se hranile, a tom prilikom rade nešto što može biti ekstremno opasno po naše zdravlje.

17.10.2022 14:01

Šta se desi s hranom kad na nju sleti mušica? ZGADIĆE VAM SE KAD SHVATITE KOLIKO ONE RADE JEZIVU STVAR!
Foto: Shutterstock

Muve, posebno zunzare, umeju da budu dosadne, posebno u letnjem periodu, kad neprestano jurišaju na hranu čim je iznesemo na otvoreno ili se dogodi da nam neki od tih dosadnih insekata uleti u kuću. Koliko god da pazite dešava se da oni nakon toga slete u jelo, a ono što većina ljudi uradi jeste da muvu samo izbaci iz tanjira i nastavi da jede.

Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, to može biti izuzetno opasno zato što se rizikuje dobijanje neke ozbiljne zarazne bolesti.

shutterstock.com

Dovoljno je da muva sleti na samo nekoliko sekundi na jelo i da na njega prenese zarazu

Prenose viruse i bakterije

Kako tvrdi naučnik i direktor laboratorije na Univerzitetu Fordam u Njujorku, Tomas Danijels, muva može da prenese minimum 100 različitih bakterija i virusa. Ti insekti najčešće obilaze đubre i tada na nogama pokupe opasne viruse i bakterije koje mogu preneti na hranu, čak i ako su na nju stali svega nekoliko sekundi.

- Ukoliko vam muva sleti na hranu postoji rizik od zaraze i bolesti, bez obzira na to što je količina bakterija koju insekt prenese u suštini mala za tako kratko vreme. Još veća opasnost je kad muva "povraća" po vašoj hrani. Naime, muve ispuštaju sokove u namirnice kako bi ih smekšale i da bi lakše mogle da je pojedu - upozorio je Danijels. 

Prema njegovim rečima, koliko god da je gadna i sama pomisao kao insekt "povraća" po hrani koju jedete to nije najgore. 

- Prilikom sletanja na našu hranu muve često na nju ispuštaju sitne kapljice iz svog tela koje su za nas nevidljive. Te kapljice su prepune bakterija koje se duže zadržavaju u njenom telu nego po nogama, što znači da postoji mnogo veća opasnost od zaražavanja - pojasnio je Danijels.

Pixabay.com

Neke od zaraza koje prenose muve, poput bakterijske dizenterije, mogu biti veoma opasne 

Rizik od brojnih bolesti

Virusi i bakterije koje muve prenose mogu da izazovu neke veoma ozbiljne bolesti. Kako je objasnio specijalista za infektivne bolesti Brent Larz, velika je šansa da se oboli od ešerihije koli, hepatitisa A, rotavirusa ili šigeloze, odnosno bakterijske dizenterije.

- Simptomi te veoma opasne bolesti su proliv, visoka temperatura i nepodnošljivi bolovi u stomaku. Muve najlakše prenose zaraze ukoliko slete na sveže meso - istakao je on.

Kako je naglasio, ukoliko muva sleti na hranu najbolje je odmah je bacitu kako biste izbegli rizik od ozbiljnih bolesti. Takođe, Larz savetuje izbegavanje jela napolju gde su namirnice na stalnoj meti insekata. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)