Odrasli

OVO PRVO TREBA DA URADITE UKOLIKO POJEDETE OTROVNU PEČURKU! Stručnjaci apeluju: U jednom svi greše!

Javnost je prethodnih dana potresla informacija da se desetoro ljudi otrovalo gljivama sa šabačke pijace, a evo na šta jedan od poznatijih stručnjaka za gljive u našoj zemlji, Momčilo Daljev, posebno upozorava.

05.10.2022 14:14

OVO PRVO TREBA DA URADITE UKOLIKO POJEDETE OTROVNU PEČURKU! Stručnjaci apeluju: U jednom svi greše!
Foto: Shutterstock

Ovonedeljni događaj koji je uzdrmao javnost čitave Srbije budući da se čak desetoro ljudi otrovalo pečurkama sa šabačke pijace, pokrenuo je salve pitanja - od onih da li kupujemo proverene namirnice, preko toga kako da uopšte znamo šta jedemo i na koji način da reagujemo ako eventualno nekada u životu u organizam unesemo otrovnu gljivu. Iako postoje uverenja da ljudi na svoju ruku treba da uzmu određene supstance koje navodno mogu da deluju kao protivotrov, poput selena i alfa lipolične kiseline, stručnjak za gljive Momčilo Daljev za Srećnu Republiku upozorava da to nikako ne treba činiti.

Prema rečima tog poznavaoca pečuraka, prva pomoć se primenjuje samo onda kada se tačno zna protiv čega se borimo, tako ništa ne treba uzimati napamet, niti na svoju ruku. Kako je istakao, jedina ispravna stvar jeste da se odmah pozove Hitna pomoć.

- Nakon pozivanja Hitne pomoći ljudima se savetuje da pokušaju da kod sebe izazovu poriv za povraćanjem. Dok se ne otkrije od čega je neko otrovan i koja vrsta toksina je napala organizam, nema šta sami da se lečimo jer to može biti i konttraproduktivno - apelovao je Daljev.

Različite pečurke, smatra on, izazivaju različite simptome, pa je samim tim i lečenje potpuno drugačije. Zato napominje da se pravilna dijagnoza ne može postaviti ako se ne zna o kojoj vrsti toksina je reč. 

Kada se javljaju simptomi trovanja?

Poznati gljivar ističe da su ljudi koji su se otrovali pečurkama s pijace imali faloidinski sindrom koji se dobija trovanjem od drugih pečuraka, ali ne i lisičarki za koje su oni bili uvereni da ih jedu. Simtomi su potpuno različiti i mogu se javiti individualno u zavisnosti od vrste gljiva, kod nekih ljudi čak i posle nekoliko dana od konzumiranja.

- Postoji situacija da se simptomi mogu javiti posle 6, pa i do 30 dana od jela, ali to opet zavisi od gljive i toksina koji ona u sebi sadrži. Samim tim su i simptomi i sindrom drugačiji. Što se tiče faloidnog sindroma, njega izazivaju gljive iz redova pupavki i malih sunčanica i prvi simptomi kod njih se javljaju od sat do tri sata nakon konzumacije. Tada dolazi do stomačnih tegoba koje posle nekog vremena prođu i onda dolazi do lažnog oporavka, što je najopasnija faze te vrste trovanja - upozorava Daljev. 

Facebook/Momcilo Daljev

Momčilo Daljev je jedan od poznatijih stručnjaka za gljive u našoj zemlji 

Za vreme lažnog oporavka dolazi do razaranja organa i kada se pojave sledeći simptomi tada često bude i kasno. Taj sindrom izazivaju jedne od najotrovnijih gljiva na svet, koje inače rastu i kod nas. 

Da li je moguće prepoznati otrovne gljive?

Ukoliko se zaputite u sakupljanje gljiva, to nije jednostavan posao za one koji se sa njima nisu susretali i ne znaju baš mnogo o tome. Za početak ne može se odmah znati koje gljive pripadaju otrovnim, jer je o njima neophodno prethodno znanje. Međutim, na prvi pogled, one vam ne mogu nauditi, sve dok ih ne pojedete.

pexels.com

Gljive nam na prvi pogled ne mogu ništa učiniti, čak ni putem dodira

- Što se tiče prisustva, gljiva vam ne može ništa, možete slobodno da je dodirujete, da radite sa njom šta hoćete. Vi da biste se otrovali morate da je pojedete. Morate poznavati svaku vrstu da biste znali da li je jestiva - naglasio je naš sagovornik.

Daljev takođe napominje da je i u slučaju trovanja gljivama isto kao i sa antibioticima koji se ne mogu uzimati iz apoteke na svoju ruku dok lekar ne odredi pravu terapiju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)